Uutiset

Reserviläisille lisää koulutusta

Everstiluutnantti Pertti Yrjölän mukaan latu puolustusvoimien ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) välillä on auki.

Uudistukset puolustusvoimissa lisäävät niiden MPK:lta tilaamaa koulutusta.

-Käytännössä muutokset näkyvät vuoden 2014 tarjonnassa, sanoo Hämeen maanpuolustuspiirin piiripäällikkö Jukka Tonteri.

Puolustusvoimille koulutus on hinnaltaan kertausharjoituksia edullisempaa. Säästöä syntyy muun muassa henkilöstökuluista ja päivärahoista. Puolustusvoimien tilaamaan koulutukseen osallistujille ei makseta päivärahaa, vain matkakorvaukset kotipaikkakunnalta.

Koulutettavan joukon koko on yleensä perusyksikkö, eli noin 30 – 50 henkilöä. Määrä voi kuitenkin nousta jopa pariin sataan, jos henkilöitä samana viikonloppuna osallistuu eri harjoituksiin.

Tonteri laskee, että MPK pystyy lisäämään tarjontaansa puolustusvoimille jopa puolella, nykyisestä noin puoleentoista tuhanteen vuorokauteen vuodessa.

Viime vuonna Kanta-Hämeen koulutus- ja tukiyksikössä kursseja toteutettiin yhteensä 57 ja niille osallistui 1580 henkilöä. Kursseista 15 oli puolustusvoimien tilaamia.

Puolustusvoimat lähettää kutsun koulutukseen. Toisin kuin kertausharjoituksista, kutsutulla on mahdollisuus kieltäytyä koulutuksesta ilman sanktiota.

Reserviläisille koulutusvuorokaudet lasketaan eduksi samaan tapaan kuin kertausharjoitukset, eli ne vaikuttavat henkilön ylennyksiin. (HäSa)