Uutiset

Reserviläisporukka kunnosti hautamuistomerkin Summassa

Kalvolalaisen Esko Nyyssösen ei tarvitse kauan miettiä vastausta kysymykseen, mikä saa reserviläisporukan lähtemään itärajan taakse kunnostamaan sodan aikaisia muistomerkkejä.

– Minun mielestäni on tärkeää, että jälkipolville säilyisi aivan konkreettisia muistoja talvi- ja jatkosodasta ja suomalaisten vaiheista siellä, Kalvolan reserviupseerikerhon jäsen Nyyssönen sanoo.

Nyyssönen oli elokuun lopulla mukana seitsenhenkisessä porukassa, joka teki retken Karjalan Kannaksen sodanaikaisille taistelupaikoille. Summan Majajoella porukka kunnosti puisen ristin, joka on pystytetty talvisodan korsutuhon muistoksi.

Risti seisoo paikassa, jossa 19 nuorukaista sai surmansa täysosuman tuhottua heidän korsunsa joulukuussa 1939. Miehistä 15 oli Kalvolasta, kolme Hattulasta ja yksi Aurasta.

– Vieläkin on epäselvää, mikä ammus korsuun osui. Se on voinut olla joko suorasuuntaustykin ammus tai lentopommi, Nyyssönen kertoo.

Tuhottu korsu paikannettiin 11 vuotta sitten, jolloin Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiirin jäsenet vierailivat Summassa.

– Silloin päätettiin, että paikalle tuodaan risti ja näin tehtiinkin kesällä 1995.

Elokuisella retkellään reserviläisporukka kunnosti ristin kummun, ja kestopuusta valmistettu risti maalattiin uudelleen.

Majajoesta tullut suosittu käyntikohde

Esko Nyyssönen kertoo, että Summan Majajoki on nykyisin suosittu pysähtymiskohde, jonne suomalaismatkailijat poikkeavat. Majajoki sijaitsee Viipurista Terijoelle johtavan tien tuntumassa. Paikka on metsässä eikä aivan lähellä ole asutusta.

– Se harmittaa, että alue on roskainen, nytkin siivosimme siellä samalla. Muistomerkkiin pitäisi ehkä lisätä teksti myös venäjäksi, kuten useissa muissa muistomerkeissä on. Sellaiset ovat saaneet olla rauhassa, Nyyssönen kertoo.

Majajoen korsun vainajat saatiin tuotua kotimaan multiin jatkosodan aikana vuonna 1942. Samalla alkuperäinen Summan risti eli korsuhaudalle pystytetty koivupuinen risti tuotiin Kalvolaan. Vuonna 1951 risti asetettiin esille siunauskappelin seinään.

Vuonna 1995 se siirrettiin Kalvolan hautausmaalle sankarihautojen tuntumaan. (HäSa)

Päivän lehti

5.8.2020