Uutiset

Reska ja tori sopivat yhdessä teematapahtumiin

Lauantaina Reskalla ja torilla järjestetyssä Härkätien juhlassa rapumaakunnan nimikkoherkkua, saksiniekkaa, pääsi maistamaan Vanajanlinnan keittiömestari Mika Jokelan rapu-fenkolisalaatissa ja Henri Lindströmin rapuleivissä.

Henkitoreissaan rapu ei Hämeessä kuitenkaan ole. Tori-isäntä Kari Karhun mukaan saksiniekat viedään pyytäjiltä käsistä, joten Härkätien juhlaan niitä ei tällä kertaa onnistuttu haalimaan.

Vuoden Rapukuningattareksi valittu Leena Haavisto Ilorannan Maaseutumatkailuyrityksestä Hauholta kertoo yrityksensä juurien olevan tiukasti kiinni rapumaailmassa.

-Ravut ovat osa historiaamme. Jo rukkoilalaiset esi-isämme ovat eläneet niin ravuista kuin kaloista.

-Pyyntikaudella viemme lautalla kokonaisia perheitä ravustamaan, ja illalla syömme saaliin yhdessä.

Leena Haaviston oma herkku on perinteinen tillin kanssa keitetty rapu, kyytipoikana paahdettu ruisleipä.

Haaviston vankkoja yhteyksiä rapumaailmaan kiitteli myös rapukuningattaren valinnan ehdotuksien perusteella tehnyt maakuntajohtaja Juhani Honka.

Tittelin haltijalta hänen mukaansa odotetaan raputietouden markkinointia erilaisissa tilaisuuksissa koko vuoden ajan.

Nimikkotuotteet

Lähiseudulla tuotettuja herkkuja sen sijaan tarjolla oli juhlassa moneen makuun aina erilaisista leivistä, juustoista ja juureksista hunajaan ja suklaaseen. Pelkästään kävelykadulla tuottajia tarjouksineen oli paikalla tusinan verran.

Torilla Sirkka-Liisa Knuuttilan myyntipöydällä komeilivat myyjän itsensä leipomat nimikkotuotteet, Hämeenlinna-leivät.

-Jo kahdeksana kesänä olen leiponut kyseistä leipää torille lauantaiksi, Knuuttila kertoi.

Hämeenlinnalainen Luna Torkkel herkutteli yhdessä äitinsä Heinin kanssa tammelalaisen Vanhan Norrin porkkanamaustetuilla rouhesämpylöillä.

Asiakseen Heini Torkkel tuli tuottajatorilta hankkimaan loppilaisen Ankkurin tilan tyrniä eri muodoissaan.

-Käytämme tyrniä jäätelön kyytipoikana, viilissä, hillona ja syömme kokonaisina marjoina, hän kertoi.

Tuottajatori

Kaupunkikeskustan palvelupäällikkö Sari Hagemeier pitää Härkätien juhlan konseptia nykyisellään toimivana, eikä näe tarvetta ainakaan isoihin muutoksiin.

-Luontaisena läpikulkuväylänä Reska on intiimi ja teemaan sopiva tila juhlalle. Täällä tuottaja saa tuotteensa näyttävästi esille ja pääsee niistä itse kertomaan.

Pienten tuottajien kohdalla uusi elintarvikelaki sallii entistä joustavamman käytännön.

Paikkaansa lähiruokapisteenä puoltaisi Hämeenlinnassakin varsinainen tuottajatori.

Tori ja kävelykatu yhdessä ovat Kari Karhun mukaan toimiva elementti, joka elvyttää kaupunkikeskustaa. Vuosittaisten tapahtumien joukossa Härkätien juhla on ottanut oman paikkansa.

Juhlaa Reskalla ja torilla vietettiin yhdessä Hämeen Sanomien Tähtitapahtuman kanssa. Järjestelyistä vastasivat lisäksi Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys, Kehittämiskeskus Oy Häme, Agropolis ja Hämeen liitto.

Pääkokkien: Auvo Pyykkösen, Maija Silvennoisen, Mika Jokelan ja Henri Lindströmin ohella Reskalle pystytetyllä lavalla kauhaan tarttuivat näyttelijä Turkka Mastomäki, HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela, kansanedustaja Timo Heinonen ja uusi rapukuningatar Leena Haavisto. (HäSa)