Uutiset

Retrolantsareilla kehtaa taas kulkea

Kansainväliset muotihuoneet nostivat suomalaiset Kontiot maailmankartalle. Nyt Hämeenlinnassakin kehtaa painella kumppareissa kauppaan, koska se on tehty jo catwalkeilla Milanossa.

Silti suomalainen saapas sinnittelee, vaikka kuluttajasta näyttääkin siltä, että kumisaappailla menee hyvin.

Perinteisten mustien kumpparien rinnalle Nokian Jalkineet on tehnyt unikkosaappaita. Paluun on tehnyt myös nilkkurimalli Hai ja aurinkoisen väriset Kontiot. Ja erikoiskumppareita on joka lähtöön: metsästykseen, pilkille ja maataloushommiin.

Erityisesti 1970-luvulta palanneille väreille ja malleille on kysyntää. Varsinkin nuoret ja yli 40-vuotiaat naiset ovat löytäneet retrolantsarit.

– Aluksi eri värejä kokeiltiin ja paljastuikin, että niille on kysyntää, kertaa Nokian Jalkineiden kehitysinsinööri Anna-Maija Mäkilouko.

Koko ajan tehtaalla mietitään myös uusia innovaatioita perinteisten Kontioiden rinnalle. Muotia enemmän tähdätään hi tech -tuotekehitykseen. Tuotekehityspäällikkö Tuire Erkkilä paljastaa, että parhaillaan kehitetään puolustusvoimien kumppareita ja erikoisharrasteryhmille ja ammattiryhmille hi tech kumijalkineita.

Kiina syö Kontioita

Nokian Jalkineissa taistellaan kovasti Kiina-ilmiötä vastaan. Halpoja lantsareita tehdään ruiskupuristamalla Aasiassa ja ne saa pilkkahintaan, sillä kenkäparin valmistaminen maksaa pari euroa. Kontiot sen sijaan tehdään lähes kokonaan käsityönä, joten hinta ja laatu on toinen kuin kiinalaisilla vastaavilla.

– Kun viidellä lapsella olleet Kontiot hajoavat, äiti saattaa soittaa ja sanoa, että Kontioiden laatu on laskenut. Meidän kumisaappailta odotetaan todella paljon, Mäkilouko nauraa.

Mäkiloukon mukaan suomalainen on valmis maksamaan laadusta. Silti hintakilpailu on kova, erityisesti lasten saappaissa. Vieläpä, kun kilpailijoiden saappaat näyttävät aivan samalta kuin Kontiot, kuluttaja helposti kallistuu edullisemman saappaan puoleen.

– Kontioiden ulkomuotoa kopioidaan jatkuvasti. Se on valtava riesa, Mäkilouko tuskailee.

Salainen saapasresepti leveällä lestillä

Nokian Jalkineiden saapasresepti on tarkoin varjeltu salaisuus.

Nokialla valmistetuissa kumisekoituksissa on sekä luonnon- että synteettistä kumia.

– Vastoin yleistä käsitystä, pelkästään luonnonkumista ei saada kaikilta ominaisuuksilta kestävää tuotetta, Mäkilouko huomauttaa.

Kontioissa on viittä eri kumisekoitusta, kun halpatuotteen jalkineissa on käytetty korkeintaan kahta kumisekoitusta.

Kopiojilla tuskin kuitenkaan on yhtä laajaa lestivalikoimaa. Varastossa on 10 000 paria saappaiden lestejä, jotka kaikki on suunniteltu suomalaiseen jalkaan.

Saapas valmistuu pala palalta

Kumisaappaiden valmistus on hikistä hommaa. Ainakin jos katsoo tehtaan työntekijöiden vaatetusta. Kaikilla on t-paita ja suurimmalla osalla shortsit.

Tehtaan tuhti kumin haju pistää ensin nenään, mutta tehdaskierroksen lopussa leijuvaa tuoksua tuskin edes huomaa.

Luonnonkumi tulee tehtaalle paaleissa Malesiasta. Kumipuusta on valutettu kumimaitia, joka pian muuttuu kumiseokseksi ja lopulta saappaaksi. Tässä vaiheessa kumissa on jo sama väri kuin kaupan hyllyllä kumpparin varressa.

Mäntysuopa vaahtolla

Kumipaalit puretaan ja luonnonkumista ja synteettisestä kumista tehdään seoksia, joka näyttävät värilliseltä pullataikinalta.

Mutta mitä ihmettä! Tehtaan lattialla on montakymmentä purkkia Mäntysuopaa. Mitä sillä on tekemistä kumisaappaiden kanssa?

– Kumiseos kulkee mäntysuopaliuoksen läpi, jotteivat tulevat kumimattokerrokset tartu toisiinsa kiinni, selvittää Nokian Jalkineiden kehitysinsinööri Anna-Maija Mäkilouko.

Saippuoinnin jälkeen kumimassat lähteävät muokattavaksi. Niitä lämmitetään, litistetään ja tehdään halutun mallista, levystä ja kuvioitua ohutta levyä.

Parhaillaan Pekka Vesamäki ja Eino Väisänen nostelevat kumisaappaan takanauhoja hellästi levy kerrallaan kalanterointilaitteesta.

Alumiinilesti saa päälleen saappaan

Sitten noustaan toiseen kerrokseen, eikä tehtaalla ole enää vain koneiden ääniä ja möreitä miehiä. Saappaan osat ovat kokoonpanosalissa, jossa kuuluu iloinen tehtaan työntekijöiden juttelu. Tomerat naiset istuvat ympyrää kiertävän hihnan varrella. Hihnalla kiertävä teräslesti saa päällensä jokaisen työntekijän kohdalla uuden osan, sillä kumisaapas kootaan pala palalta noin 20 eri osasta. Jokaisessa vaiheessa tarvitaan ihmiskättä.

Saapaspari pääsee naisten käsistä vulkanointikattilaan. Painekattilassa kumisaapas saa pysyvän muotonsa 140 asteen kuumuudessa.

– Kumisaapas ei pidä ultraviolettisäteilystä, mutta pakkasta se kestää hyvin, Mäkilouko muistuttaa, kun valmis kumisaapas tulee painekattilasta pakkaukseen ja maailmalle.

80 prosenttia kumppareista päätyy suomalaisiin jalkoihin. Loput menevät maailmalle.

Menot