Uutiset

Reumapotilaiden hoito varmistettava

Hämeen Sanomat otti pääkirjoituksessaan kantaa Reumasäätiön konkurssiin ja sen syihin (HäSa 31.3.).

Konkurssin syynä oli se, että sairaalalla oli yksinkertaisesti liian vähän potilaita. Tulovirta ei riittänyt ylläpitämään yksikön toimintaa.

Sen sijaan pääkirjoituksessa esitetty arvio, ettei yhteiskunnan olisi vedettävä kuiville talousasiansa huonosti hoitanutta yksityistä sairaalaa on vähintäänkin huonosti harkittu.

Suomessa on vuosikymmenien ajan johdonmukaisesti harjoitettu hoidon keskittämistä tiettyihin huippuyksiköihin. Näin on varmistettu osaamisen keskittyminen ja paras mahdollinen hoito potilaille. Viime vuosien aikana reuman lääkehoidot ovat kuitenkin kehittyneet huimasti ja samalla vähentäneet tarvetta reumakirurgiaan, jota Reumasäätiön sairaala on tarjonnut. Tämä potilaille erittäin positiivinen kehitys on yksi keskeinen tekijä Reumasäätiön sairaalan taloudellisiin vaikeuksiin. Onkin vaikea nähdä miten tällainen kehitys voisi tarkoittaa asioiden huonosti hoitamista.

Myös säätiön johto saa kantaa osavastuun konkurssiin johtaneista tapahtumista. Mutta myös Kansaneläkelaitoksen toiminta on ollut käsittämätöntä. Kela ei ole yksinkertaisesti lähettänyt potilaita entiseen malliin kuntoutusjaksoille Heinolaan.

Kelan johdon on myöskään turha vedota EU-lainsäädännön kilpailuvaateisiin. EU:n perussopimukset eivät estä julkista valtaa tuottamasta terveyspalveluja omassa yksikössään ilman kilpailutusta.

Reumaa sairastavan läheisenä olen nähnyt myös sen kuinka sairaanhoitopiirin yksiköissä tapahtuva reuman hoito ja resurssit eivät ole lähelläkään Heinolan tasoa. Kaksi reumatologia ovat ylityöllistettyjä. Tämän on saanut kokea myös läheiseni sen jälkeen, kun hänen hoito- ja kuntoutussuhteensa Heinolaan katkaistiin joitakin vuosia sitten.

Tapahtumat ovat osoitus terveydenhuollossa tehtävästä tietoisesta priorisoinnista eli ensisijaistamisesta, tärkeysjärjestykseen asettamisesta. Reumaatikkojen paras mahdollinen hoito on arvioitu liian kalliiksi yhteiskunnalle.

Kalleimman hinnan Reumasäätiön konkurssista maksavat terveytensä kustannuksella ennen kaikkea lasten reumaa sairastavat. Mitä heille tapahtuu huomenna tai ensi viikolla, kuka heidät hoitaa?

Lastenreumatologeja ei yksinkertaisesti ole kuin muutama koko Suomessa heistäkin valtaosa juuri Reumasäätiön sairaalassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ilmoittanut perustavansa pilottiprojektin järjestämään reumapotilaiden hoitoa konkurssin jälkeen. Projektin koordinaatiovastuu on annettu Pirkanmaan sairaanhoitopiirille. Mutta jos lastenreuman hoitoon erikoistuneita ammattilaisia ei ole riittävästi, ei tällaisesta projektista ole välitöntä hyötyä.

Vaatimukseni on, että reumapotilaiden hoito varmistetaan konkurssista huolimatta hyödyntämällä Heinolan reumatologien ammattitaitoa, vaikka se vaatisi tilapäistä erillisrahoitusta.

Anssi Kemppi

Riihimäki

Päivän lehti

2.6.2020