Uutiset

Reviiritaistoa tien päällä

Uutiset ovat harvoin hyviä, mutta aina välillä joku niistä pysäyttää tehokkaammin kuin muut.

Viimeksi näin kävi jokunen päivä sitten, kun luin käräjäuutisesta, että kaksi miestä sai tuomion kolmannen pahoinpitelystä. Näitähän riittää, mutta tämä juttu oli silti aika ällistyttävä.

Tuomitut olivat olleet liikkeellä autolla ja kiihdyttäneet kohti kahta miestä, jotka ylittivät katua suojatietä pitkin. Nämä onnistuivat väistämään autoa, ja toinen näytti kansainvälistä käsimerkkiä kaahaajien perään.

Tästä suivaantuneena automiehet kurvasivat ympäri, pysähtyivät ja kävivät miehen kimppuun.

Siis mitä? Joku tässä nyt mättää. Että kun ei onnistu ajamaan jonkun päälle, ja se vielä kehtaa näyttää keskisormea, niin onhan sitä nyt vähän ojennettava.

Itse olen pelännyt auton ratissa tai kyydissä oikein tosissani muutaman kerran.

Kerran toinen osapuoli oli hirvi, kerran sivutieltä kylki edellä eteen kaahannut autoilija ja kerran linja-auto, jonka edessä teimme piruetteja umpijäisellä maantiellä Viipurista rajalle päin.

Kaikista näistä on selvitty säikähdyksellä ja käsien tärinällä jälkeenpäin.

Eniten olen kuitenkin pelännyt erästä autoilevaa herrasmiestä, jonka eteen erehdyin muutama vuosi sitten kääntymään autollani työpaikan pihasta.

Käännyin kahden auton väliin, ja mielestäni etäisyys takana tulevaan oli riittävä. Edellä ajanut kuski hidasti pian vauhtia ja kääntyi, joten minäkin jarrutin ja niin joutui tekemään se perässä ajanut mieskin.

Ilmeisesti matkanteon hidastuminen oli hänelle viimeinen niitti, sillä hän pillastui täysin. Mies ajoi rinnalle ja yritti tunkea autoani tien sivuun, kiilasi eteen ja vaati viittilöiden pysähtymään.

En totellut vaan ajoin ohi, jolloin sama koreografia toistui vielä pari kertaa. Siis keskellä päivää kadulla muun liikenteen seassa. Onneksi tiemme erkanivat hetken kuluttua, mutta sydän tykytti sataa vielä pitkään.

Eikä todellakaan käynyt mielessäkään, että olisin pysäyttänyt auton ja jäänyt ”selvittelemään” asiaa kyseisen herran kanssa. Hän näytti niin raivostuneelta, että työkeikka olisi saattanut vaihtua käyntiin ensiavussa.

Tällaisia pimahduksia tuntuu tien päällä tapahtuvan tämän tästä. Pinna palaa herkästi, varsinkin jos on vähänkin kiire.

Autossa ihminen on jotenkin tiukasti omalla reviirillään, ja ympäristö on täynnä uhkia. Onhan se itsellekin tuttu tunne, että välillä edessä on pelkkiä hitureita, takana perässäroikkujia, jalankulkijat hyppivät tahallaan eteen ja pyöräilijät ovat koko ajan tiellä.

Mutta ei se potutus kai sentään oikeuta siihen, että ajetaan täysin muista piittaamatta ja omaa reviiriä jopa nyrkein puolustaen.

Autossa on tunnetusti hyvä meuhkata, kun kukaan ei kuule. Samasta syystä moni myös laulaa autossa.

Kuumakallet voisivatkin kokeilla reipasta marssilaulua seuraavan kerran, kun kaikki muut taas kerran tupeloivat liikenteessä.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic