fbpx
Uutiset

Riihimäellä harkitaan Ryksin irrottamista sairaanhoitopiiristä

Riihimäellä pitkään jatkunut pohdinta oman sairaalan kohtalosta sekä terveydenhuollon järjestelyistä koko seudulla on saanut uuden käänteen.

Riihimäen kaupunginhallitus ehdottaa valtuustolle selvitystä Ryksin irrottamiseksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

Ajatuksena on, että sairaanhoitopiirin Riihimäen yksikkö eli Ryks olisi jatkossa osa perusterveydenhuollon organisaatiota. Selvitystyöhön on tarkoitus kutsua myös naapurikunnat eli Loppi ja Hausjärvi.

Asiaa valmistellut Riihimäen hallintojohtaja Jussi Savola vakuuttaa, ettei Ryksin mahdollinen irrottaminen ole epäluottamuslause tai sodanjulistus sairaanhoitopiirille.

-Taustalla on tarve miettiä Riihimäen yksikön roolia. Pienen erikoissairaanhoidon yksikön tulevaisuus on hyvin epävarma ja me haluamme kuitenkin turvata sairaalan säilymisen Riihimäellä.

Savolan mukaan sairaalan siirto osaksi perusterveydenhuoltoa ei myöskään ole alkusoittoa sille, että Riihimäki tähyilisi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suuntaan.

-Me emme aio olla sellaisessa asiassa aloitteellisia, emme ole irrottautumassa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä, hän vakuuttaa.

Pelkona Ryksin näivettyminen

Savola sanoo, että ratkaisevia sysäyksiä selvitystyön ehdottamiseen ovat olleet sairaanhoitopiirin säästöpaineet ja toimintojen keskittäminen Hämeenlinnaan.

-Näyttää siltä, että Ryksin toimintaa supistetaan entisestään sairaanhoitopiirin taloustilanteen helpottamiseksi. Meillä on pelko Ryksin näivettymisestä, jos mitään ei tehdä.

Lisäksi asiaan vaikuttaa potilaiden lisääntyvä valinnanvapaus myös erikoissairaanhoidon palveluissa. Hyvinkään sairaala sijaitsee 15 kilometrin päässä Riihimäeltä ja Kanta-Hämeen keskussairaala 35 kilometrin päässä.

Riihimäelle mallia Forssasta

Savolan mukaan Ryks voisi tulevaisuudessa olla laadukas terveyskeskusyksikkö.

-Voisimme ottaa mallia Forssasta, missä perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito yhdistettiin kymmenen vuotta sitten, Savola sanoo.

Riihimäen sairaalaan voisi jäädä joitakin erikoissairaanhoidon palveluita.

Riihimäen kaupunginvaltuusto käsittelee selvitysasiaa kokouksessaan ensi maanantaina. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että selvitystyö aloitettaan ja että mukaan pyydetään Hausjärven ja Lopen kunnat. (HäSa)

Menot