Uutiset

Riihimäellä kilpaillaan maantiepyöräilyn mestaruuksista

Viikonloppuna Riihimäelle kerääntyy yli 200 huippupyöräilijää, kun kaupungissa ja sen lähiympäristössä kilpaillaan maantiepyöräilyn Suomen mestaruuksista.

Kilpailut kestävät perjantaista sunnuntaihin. Perjantaina jaetaan mestaruudet aika-ajossa ja lauantaina sekä sunnuntaina kisataan yhteislähtökilpailut.

Kilpailunjohtajan Tuomas Turusen mukaan viikonlopun kisat ovat suomalaisen kilpapyöräilyn vuoden päätapahtuma.

– Pyöräilyssä on monia lajeja, mutta yleensä maantiepyöräily mielletään suurimmaksi ja kauneimmaksi, Turunen selittää.

Riihimäelle saapuvat kilpailemaan kaikki Suomen parhaat maantiepyöräilijät. Mukana ovat muiden muassa ulkomailla ammatikseen pyöräilevät Jussi Veikkanen, Sari Saarelainen ja Lotta Lepistö.

Huiput pystyvät osallistumaan kisaan, sillä Ranskan ympäriajo, joka on yksi lajin suurimmista kansainvälisistä kilpailuista, alkaa ensi viikon lopulla.

– SM-kisat ovat hyvään aikaan. Kansainvälinen liitto määrittää myös kansallisten kilpailujen ajat ja yleensä niille jätetään kilpailukalenterissa tällainen sopiva rako, Turunen sanoo.

Paljon vapaaehtoista

SM-kisoissa naisten ja miesten yleisluokassa ja junioriluokassa, jossa kilpailijat ovat korkeintaan 18-vuotiaita. Perjantaina kaikki luokat ajavat aika-ajoissa kelloa vastaan.

Lauantaina kilpaillaan naisten yhteislähtö. Reitti kulkee Riihimäellä sekä Hikiällä ja matkaa kertyy 108 kilometriä. Miesten yhteislähtö ajetaan sunnuntaina ja reitillä on pituutta 216 kilometriä.

Kisat ovat Riihimäen Kiista-veikkojen ja Hyvinkään Pyöräilijöiden yhteisponnistus. Vapaaehtoisia talkoolaisia työskentelee viikonloppuna päivittäin noin 100.

Valtaosa toimitsijoista on Riihimäen Kiista-veikkojen väkeä. Eniten talkoolaisia työllistää liikenteenvalvonta.

Kisajärjestäjät muistuttavat, että vaikka teitä ei suljeta kilpailun vuoksi, liikenne seisahtuu hetkeksi, kun kilpailu on käynnissä.

– Poliisi ja liikenteenvalvojat ohjaavat liikennettä. Jonkin aikaa voi joutua odottamaan, kun pyöräilijät ajavat ohi. Toivomme siis yleisöltä varovaisuutta ja ymmärrystä, Turunen sanoo. (HäSa)

Asiasanat