Uutiset

Riihimäellä otetaan aikalisää yhteiselle terveyskeskukselle

Ryttylän terveysaseman toiminta joutuu muiden perusterveyden palvelujen ohella suurennuslasin alle, kun Hausjärvellä pohditaan keinoja supistaa kunnan käyttämiä terveysmenoja.

Yhden lääkärin vastaanoton ylläpito on kallista ja käytännössä hankalaa lomien ja sairastumisten aikana.

-Poliitikkojen on tehtävä päätös, minkä tasoista palvelua kunnassa halutaan asukkaille antaa ja millainen on eri taajamien palvelutarjonta, sanoo kunnanjohtaja Päivi Terävä.

Kunnanjohtajan silmin Ryttylän terveysasemaa voidaan kehitellä ja muuntaa siten, että nykypalvelujen taso säilyy, mutta halvemmin kustannuksin. Kyseeseen voisi tulla vaikka ennaltaehkäisevä tai esimerkiksi vanhusneuvolatyyppinen toiminta.


Kuntalaskutus kuntoon

Terveysmenojen tarkastelu tulee eteen, kun terveyskuntayhtymässä muutetaan menojen kuntalaskutusta aiheuttamisperiaatteen mukaiseksi. Uuden laskutusjärjestelmän valmistelutyö alkaa huhtikuussa.

Laskutusjärjestelmän muutos oikaisee kuntien välejä hiertäneen vääristymän.

Vääristymä sai Riihimäen kaupunginvaltuuston vuosi sitten päättämään eroamisesta Riihimäen seudun terveyskuntayhtymästä ja oman terveyskeskustoiminnan perustamisesta. Muutos olisi tullut voimaan tämän vuoden lopussa.

Nyt kaupunginhallitus on esittämässä kaupunginvaltuustolle ja myös naapurikunnille aikalisää siten, että nykyinen kolmen kunnan terveyskuntayhtymän jatkaa vielä kahden vuoden ajan.


Suurkunnassa yksi terveyskeskus

Aikalisän avulla niin Riihimäki kuin oman Halo-sosiaali- ja terveyskuntayhtymän perustaneet Hausjärvi ja Loppi välttävät kalliit väliaikaratkaisut.

– Meidän on uskottava ministereitä, että kuntarakenneuudistus toteutetaan. Se taas merkitsee vahvaa peruskuntaa, joka järjestää alueellaan niin terveys- kuin sosiaalipalvelut, sanoo Riihimäen hallintojohtaja Jussi Savola.

Kuntarakenneuudistuksessa tehty esitys yhdistää Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven ja Lopen, mutta tuo mukaan mahdollisesti vielä Tervakosken ja Rajamäen.

Savola korostaa, että vahva peruskunta poistaa tarpeet muutoskuntayhtymiin, jollaista Hausjärvi ja Loppi vielä vuosi sitten ajoivat ja valmistelivat yhdessä Riihimäen kanssa seutukunnalle.

Muutoskuntayhtymässä terveyskuntayhtymään olisi yhdistetty kuntien sosiaalipalvelut. Lopen kunnanjohtaja Karoliina Viitanen iloitsee Riihimäellä syntyneestä ratkaisusta, joka luo aitoa yhteistyötä kuntien kesken.

Hausjärven kunnanjohtaja Päivi Terävä pitäisi edelleen parhaana vaihtoehtona muutoskuntayhtymän valmistelun jatkamista, mutta näkee aikalisän antavan terveyskeskuksen kehittämiselle mahdollisuudet.

– Loppukeväänä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annettava rakennelaki voi nostaa väestöpohjavelvoitetta, jolle terveyskeskusten on toimintansa rakennettava. Se on vain yksi muuttuva tekijä, jonka pohjalta työtä jatketaan, Terävä toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020