Uutiset

Riihimäellä ratkaistiin sähköauton kehityspulmat

Uusi akkuteknologia mahdollistaa nopean, tehokkaan ja jopa puolessa tunnissa ladattavan sähköauton valmistamisen. Matkaa voi yhdellä latauksella taittaa 300 kilometriä.

Suomessa on jo useita Riihimäellä toimivan Fevt Oy:n sähköautoiksi muuttamia autoja koeajossa. Kiinalaiseen uuteen litium-akkuun kehitetty ja kokeiltu ohjausjärjestelmä sopii myös muihin laitteisiin korvaamaan joko tehoton lyijyakku tai polttomoottori.

Ensimmäiset litium-akkujärjestelmät kulkevat jo Pirkanmaalla Hatanpään sairaalassa huoneesta toiseen hoitajien ja lääkärien päivittäisen kierron tukena. Akku antaa virtaa tietokoneelle, jota hoitohenkilökunta käyttää potilastietojen tutkimiseen ja täydentämiseen.

– Akkutyypin vaihto lisäsi käyttöaikaa latausten välillä monikertaiseksi, kertoo tutkimusjohtaja Jukka Järvinen Fevt Oy:stä.

Päästöjä saadaan kuriin, kun kevyt litium-akku valjastetaan ruohonleikkureihin, lehtipuhaltimiin, moottorisahoihin ja mönkijöihin. Liikenteessä päästöjen katkaisu merkitsee enimmillään viidenneksen vähennystä Suomen hiilidioksidien kokonaispäästöihin. (HäSa)

Päivän lehti

25.5.2020