fbpx
Uutiset

Riihimäeltä lippu Rioon

Qatarin egyptiläissyntyinen keihäänheittäjä Ahmed Bedir Magour oli Riihimäen yleisurheiluillan tähti. 20-vuotias nuori mies paransi ennätystään lähes neljällä metrillä lukemiin 84,74 ja lunasti paikan Rio de Janeiron olympialaisiin – viimeisillä mahdollisilla hetkillä.

Qatarin keihäsvalmentajaksi pestattu Esa Utriainen toi suojattinsa Magourin ja Mohamed Kaidan Suomeen kesäkuun alussa, ja miehet ovat siitä asti kiertäneet kilpailuja Suomen kesässä. Magourin ennätys oli ennen Riihimäen Häme Gamesia Hallessa heitetty 80,90. Turun Paavo Nurmi Gamesissa viikko sitten keihäs lensi 80,72 metriä.

Peltosaaren avoimella kentällä tuulet olivat heittäjille suosiollisia, ja qatarilainen pystyi hyödyntämään olosuhteet jo ensimmäisellä yrityksellään. Magourin ensimmäinen kaari kantoi 81,63, mutta varsinainen jymypaukku tärähti viidennen heiton myötä. Uusi Qatarin ennätys rikkoi selvästi Rion olympiarajan 83 metriä.

Nuori arabiheittäjä jätti viimeisen heittonsa väliin ja hehkui poseeratessaan tulostaulun vieressä.

– Pääsen ensimmäistä kertaa olympialaisiin. Se on todella iso tapahtuma minulle. Olen niin onnellinen, Magour kuvaili.

Magour saapui Riihimäelle vain yksi asia mielessään, vaikka se vaati reilua parannusta ennätykseen: olympiapaikkaan oikeuttava tulos. Olympiarajat sulkeutuvat ensi viikon alkaessa, ja tämä oli Utriaisen tiimin viimeinen kilpailu ennen sitä.

– Tämä oli viimeinen mahdollisuutemme Rioon. Tiesin, että se (rajan rikkominen) voi tapahtua milloin vain, ja nyt se tapahtui, Magour vakuutti.

Valmentaja Utriainen oli hieman yllättynyt näin hienosta tuloksesta.

– Ehkä kasiviitonen oli vähän yllätys, mutta kyllä me 83:a tultiin tänne tekemään. Se on toki ollut Suomen vierailun tarkoitus jo aiemmin. Yhdestoista hetki, koska 11. päivä menevät rajat kiinni. Siinä mielessä tämä oli meille aika jytky, Utriainen vakuuttaa

Hänen mukaansa olot olivat nyt heittäjän puolella. Aiemmista Suomen kisoista vain Turussa oli edellytykset olympiakaarelle.

Kunnon puolesta yli 83-metrinen oli oikeastaan vain ajan kysymys. Magourin keihäs kaartoi lupaavasti 80 metrin tuntumaan jokaisella heitolla.

– Oikeastaan aloitin hyvin, mutta tukeni ei ollut täydellinen alussa. Onnistuin heittämään vain sen yli. Yritin saada enemmän tuntumaa, ja sitten se onnistui, qatarilaistunut heittäjä kuvailee.

Rion suhteen Magourilla ei ole finaalipaikkaa kummempia tavoitteita. Hän jatkaa nyt parin viikon ajan harjoittelua Suomessa valmentaja Utriaisen johdolla. Sen jälkeen he suuntaavat suoraan Brasiliaan.

– Suunnitelmat menivät uusiksi, kun olimme jo vähän heittämässä pyyhettä kehään. Nyt pitää ottaa vähän kovempi kuuri ja suunnitella, milloin lähdemme Suomesta Rioon. 25. päivä olisi pitänyt palata Dohaan, mutta nyt pitää mennä suoraan. Pitää neuvotella Qatarin liiton kanssa, mikä meidän matkustusohjelmamme on, kokenut keihäsvalmentaja kertoo. HäSa

Asiasanat

Menot