Uutiset

Riihimäen linja-autoasema säilyy ainakin vielä

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut Riihimäen linja-autoaseman kaavamuutoksen. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, ettei nykyistä asemarakennusta saa purkaa.

Riihimäen valtuusto hyväksyi linja-autoaseman alueen asemakaavan muutoksen kokouksessaan vuosi sitten tammikuussa. Linja-autoaseman alueelle on kaavassa suunniteltu kerrostaloja ja samalla kaava salli asemarakennuksen purkamisen.

Hallinto-oikeus kumosi kaavan sillä perusteella, että linja-autoaseman kulttuurihistoriallista merkitystä ei ole riittävästi selvitetty.

Valtuuston kaavapäätöksestä tehtiin yhteensä viisi valitusta hallinto-oikeuteen. Niissä vaadittiin kaavaa kumottavaksi myös muilla perusteilla kuin puuttuvilla selvityksillä, mutta hallinto-oikeuden päätöksessä ei oteta kantaa muihin kaavan sisältöä koskeviin valitusperusteisiin.

Riihimäen linja-autoasema on valmistunut vuonna 1956 ja sen on suunnitellut professori Martti Jaatinen. Kun aseman purkukaavailtu tulivat julkisuuteen kaavan valmistelun yhteydessä, Riihimäellä nousi kansanliike puolustamaan rakennusta.

Pro linja-autoasema -liikkeen vetäjä Jouni Rasimus kuvaa hallinto-oikeuden päätöstä loistavaksi.

Linja-autoaseman kohtalon puinti saattaa jatkua vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessa, mutta asiaa ei ole vielä ehditty pohtia Riihimäellä.

Kaupunginlakimies Hannu Tuominen kertoo, että päätös menee ilmoitusasiana tiedoksi kaupunginhallitukselle ensi maanantaina.

-Päätökset mahdollisesta jatkosta tehdään myöhemmin. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020