Ensi syksynä päiväkotilapset ja koululaiset hipsuttelevat sukkasillaan yhteisen katon alla Riihimäellä. Opetustilojen melua vaimentavat kokolattiamatot. Avoimet tilat voidaan jakaa perinteisiksi luokkahuoneiksi.
Uutiset

Riihimäen sukkakoulussa ei ole hylätty väliseiniä kokonaan

Koulussa ei ole käytäviä, mutta luokkatilojen avarat oviseinät voidaan joko avata tai sulkea yhteistilaan. Luokattomiin tiloihin ei enää ole lähdetty. Kuva : Anu Kankaansydän

Kun uusi koulu valmistuu, rakennus voi sykkiä elämää aamusta myöhäisiin iltatunteihin. Kun koulu päättyy, päiväkoti jatkaa vielä alkuillan tunneille. Liikunta- ja ruokasalit muuttuvat joustavasti kaupunginvaltuuston kokoussaliksi, koulutustiloiksi, näyttämöksi katsomoineen ja vuokrattaviksi juhlatiloiksi. Salit voidaan yhdistellä tai jakaa useisiin pieniin osiin.

– Kun tätä on suunniteltu isolla joukolla, on haluttu muunneltavia tiloja, jotka mahdollistavat yhdistysten erilaiset harrastukset. Samoin oppimisympäristöä voidaan muokata, yhdistelemällä tai jakamalla äänieristetyin seinin tarvittaessa, kertoo sivistysjohtaja Esa Santakallio.

Rakennuksen sydämenä toimii ensimmäisen kerroksen yhteistila. Se toimii ruokasalina, mutta yhdistyy myös kahteen suuntaan avautuvaan näyttämöön. Näyttämö taas toimii koulun musiikkiluokkana. Näyttämön katsomoksi voidaan yhdistää joko ruokasali tai liikuntasali tilantarpeen mukaan.

Päiväkodin esikoululla ja alakoululla on omat sakaranmuotoiset tilansa ensimmäisessä kerroksessa yhteistilan tuntumassa. Esa Santakallio pitää erinomaisena uudistuksena, että päiväkoti ja esikoulu pääsevät käyttämään koulun taito- ja taideaineiden erikoistiloja iltapäivällä koulupäivän päätyttyä.

Kolmisarjaisen koulun ylempien 3.–5.-luokkien opetustilat ovat toisessa kerroksessa. Keskeisen yhteistilan ympärille on ryhmitelty opetustilat.

-Kaikissa opetustiloissa on kolme avattavaa seinää, joiden avulla tilojen kokoa voidaan muuttaa. Saadaan suurta yhteistä opetustilaa tai tarvittaessa rauhallinen opetustila pienelle ryhmälle, Santakallio kertoo.

Opetustilojen kokolattiamatot ovat Santakallion mukaan hätkähdyttäneet, mutta niiden aiheuttamat allergiaongelmat ovat historiaa.

– Nykyiset materiaalit ovat allergiatestattuja eivätkä pölyä. Siivouskulut tulevat hieman nousemaan, mutta näin saadaan vaimennettua melu. Julkisten ensimmäisen kerroksen tilojen lattioissa käytetään kovia materiaaleja.

Kouluun valmistuu tilat 500 lapselle, joista 75 päiväkodin kolmelle ryhmälle. Henkilökuntaa rakennuksessa tulee olemaan 60. Yli 6000 bruttoneliömetrin suuruinen rakennus tulee maksamaan noin 14 miljoonaa euroa. Hieman runsaan 600 neliömetrin liikuntahalliin on saatu 0,6 miljoonaa euroa valtionosuutta.

Päiväkodin valmistuttua Riihimäki lakkauttaa ryhmäperhepäiväkodit. Esa Santakallion mukaan nykyisellä päivähoitohenkilökunnalla pystytään jatkossa hoitamaan 30 lasta nykyistä enemmän.

Kun koulu valmistuu, Uramon oppilaat jättävät vanhan kauppaoppilaitoksen tilat Peltosaaren koululaisten käyttöön. Sisäilmaongelmista kärsivä Peltosaaren koulu tyhjennetään ensi syksynä. HäSa