fbpx
Uutiset

Riihimäen terveyskeskuksen purkamisesta miljoonien lasku

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän purkaminen tai pilkkominen ei ole järkevää yhdellekään jäsenkunnalle. Näin tiivistää Audiator-Kehittämispalvelut Riihimäen kaupungille tekemässään selvityksessä.

Audiator on selvittänyt jo vuosi sitten paljonko eroaminen terveyskeskuskuntayhtymästä tai koko kuntayhtymän purkaminen tulee maksamaan Riihimäen kaupungille ja jäsenkunnille. Kuntayhtymän alasajosta kunnille syntyvien kustannusten lisäksi laskua kasvattaa merkittävästi uuden toiminnan ja järjestelmän rakentaminen.

Jos Riihimäki eroaa kuntayhtymästä, kaupunki saisi takaisin 4 miljoonan euron peruspääomansa. Siitä kuitenkin vähennettäisiin kuntayhtymälle kertynyttä alijäämäosuutta 2,5 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki joutuisi maksamaan kuntayhtymälle omaisuudesta eli terveyskeskuksen rakennuksista 5,6 miljoonaa euroa. Maksettavaa jäisi siis 4,1 miljoonaa euroa.

Jos kuntayhtymä puretaan, Riihimäki joutuu maksamaan 2,6 miljoonaa euroa, Hausjärvi 0,9 miljoonaa euroa ja Loppi saisi 0,03 miljoona euroa.

Kaupunginvaltuusto päättää tämän illan kokouksessaan eroaako kaupunki vuonna 1977 perustetusta Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymästä. Jos eropäätös syntyy, kaupunki siirtää terveydenhuollon tehtävät oman organisaationsa hoidettavaksi jo vuoden 2013 alusta lähtien.

Kuntayhtymän muut jäsenet, Hausjärvi ja Loppi, joutuvat punnitsemaan jatkavatko terveyskeskuksen kuntayhtymänä vai neuvottelevatko esimerkiksi Riihimäen kanssa terveyspalvelujen ostamisesta. Hausjärvi ja Loppi ovat tavoitelleet kuntayhtymämallia, jolle olisi siirretty kolmen kunnan terveyspalvelujen rinnalle myös sosiaalipalvelujen hoito.

Audiatorin selvityksessä todetaan, että toiminnan uudelleen järjestelyt ja niiden kustannukset riippuvat paljon siitä, mitä Hausjärvi ja Loppi päättävät tehdä. (HäSa)

Menot