Uutiset

Riihimäkeä kehitetään väistämättä kohti Kalmua

-Kaupunginhallituksen ei hyödytä syksyllä päättää, ettei Riihimäki hae pakkolunastusmenettelyä. Päätös merkitsee satojen tuhansien eurojen valumista hukkaan. Raakamaan ostoneuvottelut Riuttan tai Arolammen suunnalta eivät ole yhtään helpompia.

Näin sanoo juuri eläkkeelle jäänyt ja vuodesta 1983 lähtien Riihimäen maanhankinnasta vastannut kaupungingeodeetti Matti Nissinen.

Maanhankinta lunastusmenettelyn avulla saattaa hyvinkin olla edessä, sillä Kalmun asemakaavoitus ei pääse käynnistymään ennen kuin kaupunki omistaa alueen itäosasta riittävästi maata. Neuvotteluja on käyty jo viisi vuotta, mutta työ jatkuu.

Matti Nissinen ei näe järkeä hylätä Kalmua ja alkaa laajentaa kaupunkia Riuttaan tai Arolammille.

– Työ olisi aloitettava alusta ja silti viiden vuoden kuluttua olisimme jälleen tässä samassa tilanteessa. Kaupungilta loppuvat tontit vuonna 2014 tai 2015, joten työllä on kiire. Tarvitsemme vuosittain 50 tonttia.

Rakentamisen laajentaminen ruutukaavasta säteittäin ydinkaupungin ympärille on aiemminkin vaatinut pitkiä neuvotteluja ennen kuin raakamaata on saatu hankittua.

Tähän saakka kauppoja on syntynyt, kun myyjinä on ollut yksi tai korkeintaan puolisenkymmentä maanomistajaa. Nyt Kalmussa neuvotellaan usean kymmenen omistajan kanssa.

– Suopohjainen maa ja varuskunta rajoittavat aika lailla asutuksen laajentamista. Jos ampumarata saataisiin siirrettyä varuskunnan yhteydestä muualle, melun vaikutusalue pienenisi ja varuskunnan liepeille olisi mahdollista suunnitella asutusta.

Ampumaradan aluekaan ei ratkaisisi kaupungin kasvua, mutta helpottaisi tilannetta hetkeksi. Sekin vaatisi sopimuksia maat omistavan Paloheimon kanssa.

– Kalmu riittää turvaamaan kasvun vuosiksi. Sen jälkeen siirrytään todennäköisesti Riuttaan, joka on luonteva jatko Kalmulle.

Riihimäen ja Hyvinkään yhdistyminen ei Matti Nissisen mielestä ole hullumpi ajatus, mutta sisältää toisaalta ongelmia.

– Kehitettäisiinkö kahta keskusta, Riihimäen ja Hyvinkään, tasapuolisesti vai keskittyisikö kehitystyö yksinomaan Hyvinkäälle?

Riihimäen omakotiasutuksen jatkaminen Arolammin suuntaan yhdistäisi hiljalleen kaupunkeja, muttei muuttaisi kahden navan rakennetta. Arolammen suunta ei nyt ole suunnitelmissa.

Päivän lehti

28.1.2020