fbpx
Uutiset

Riihimäki aikoo erota terveyskuntayhtymästä

Jos Riihimäen kaupunginvaltuusto runsaan viikon kuluttua niin päättää, Riihimäki eroaa terveyskuntayhtymästä ja hoitaa terveyspalvelujen tuottamisen itse jo vuoden 2013 alusta lähtien.

Riihimäen kaupungin hallintojohtaja Jussi Savola esittää eroamista jo maanantaina kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi, mutta lopullinen päätös jää seuraavana maanantaina istuvan valtuuston tehtäväksi. Eroesitys on Savolan mukaan laadittu luottamusmiesten tammikuisen seminaarin pohjalta. Tuolloin enemmistö kannatti kaupungin omaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Hausjärvi, Loppi ja Riihimäki ovat koko viime vuoden etsineet sopivaa tapaa yhdistää sosiaali- ja terveydenhuolto. Kolmen kunnan on pitänyt yhdistää palvelunsa. Neuvottelut ovat juuttuneet erimielisyyksiin hallintomallista.

Hausjärvi ja Loppi pitäisivät toimivimpana ja demokraattisimpana, että sosiaalitoimet yhdistettäisiin jo olemassa olevaan terveyskuntayhtymään. Riihimäkeä kuntayhtymä ei innosta ja kaupunki onkin ilmoittanut haluavansa järjestää isäntäkuntana palvelut naapurikuntien ostettaviksi.

Jos Riihimäki nyt päättää irrottautua kuntayhtymästä, merkitsee se käytännössä Jussi Savolan mielestä myös koko kuntayhtymän purkautumista. Uusi lainsäädäntö tulee vaatimaan kuntia yhdistämään voimansa ja järjestämään sosiaali- ja terveyspalvelut vähintään 20 000 asukkaan väestöpohjalle. Hausjärven ja Lopen yhteinen asukasmäärä jää alle 17 000:n.

Riihimäki joutuu erotessaan lunastamaan omalla maallaan olevat rakennukset. Terveyskuntayhtymän purkautuminen johtaa myös omaisuuden jakamiseen kolmen kunnan kesken. Jos Riihimäki eroaa tai kuntayhtymä puretaan, Jussi Savolan mukaan tarkoitus on, että työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä kaupungin palvelukseen.

Lopen kunnanvaltuusto joutunee jo ensi maanantain kokouksessaan pohtimaan kantaansa muutoskuntayhtymätyön jatkamiseen, vaikka Riihimäen lopullista päätöstä joudutaan odottamaan vielä viikon verran. (HäSa)

Menot