Uutiset

Riihimäki lykkää eroaan kuntayhtymästä

Kuntauudistuksen odottelu siirtää Riihimäen eroa terveyskeskuksen kuntayhtymästä ainakin kahdella vuodella.

Vajaa vuosi sitten Riihimäen kaupunginvaltuusto päätti erota kuntayhtymästä tämän vuoden lopussa.

Nyt kaupunginhallitus ehdottaa kuitenkin valtuustolle, että ero lykätään vuoden 2014 loppuun.

Taustalla on se, ettei vielä ole tiedossa, mihin hallituksen kaavailema kuntauudistus johtaa. Sen tavoitteenahan on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen vahvojen peruskuntien pohjalta.

Riihimäen seutua ehdotetaan yhdistettäväksi yhdeksi kunnaksi Hyvinkään kanssa. Lisäksi vaihtoehtona on vielä Tervakosken ja Rajamäen taajamien liittäminen tähän kokonaisuuteen.


Ei pakkoa naapurikunnille

Riihimäen ero terveyskeskuksen kuntayhtymästä perustui puitelain velvoitteeseen, että perusterveydenhuolto pitää järjestää vähintään noin 20 000 asukkaan pohjalta vuoden 2013 alusta ja sosiaalihuollossa saman väestöpohjan pitää toteutua 2015.

Riihimäki haluaa järjestää palvelut isäntäkunta periaatteella, mutta naapurikunnille Hausjärvelle ja Lopelle se ei ole käynyt.

Valtioneuvostolla on mahdollisuus velvoittaa kunnat yhteistyöhön, ellei se muuten onnistu.

Viime syksynä hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) kuitenkin ilmoitti, ettei sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistymistä tai väestöpohjan toteutumista valvota, koska hallitus toteuttaa nämä asiat kuntauudistuksella.

Tämä on saanut Riihimäen kaupungin jarruttamaan erohankettaan.

Samalla pitää uudistaa kuntayhtymän perussopimusta niin, että kuntalaskutus tehdään aiheuttamisperiaatteen mukaan. Tavoitteena on ryhtyä soveltamaan uutta sopimusta ensi vuoden alusta.

Riihimäki esittää kuitenkin Hausjärven ja Lopen kunnille, että aiheuttamisperiaatetta sovellettaisiin jo tämän vuoden perusterveydenhuollon kustannusjaossa. (HäSa)

Mainos