Uutiset

Riihimäki lykkää vielä matokuuria

Ihan heti kaupunginhallitus ei ollut valmis nielemään kaupunginjohtajan Seppo Keskiruokasen katkeraa keitosta, vaan palautti kaupunginjohtajan talousesitykset uudelleen valmisteluun.

Keskiruokasen talouslistalla ovat mm. kunnallisveron korottaminen yhdellä prosenttiyksiköllä, jolloin mentäisiin reippaasti yli kipukynnyksenä pidetyn 20 prosentin. Nyt Riihimäen veroprosentti on 19,75.

Tällä tienattaisiin 4,6 miljoonaa euroa vuodessa.

Myös joistakin tehtävistä kuten museotoiminta ja ammattiteatteri voitaisiin harkita luopumista.

Lisäksi listalla on sosiaalitoimen ja perusterveydenhuollon integrointi. Säästö olisi Keskiruokasen laskelmien mukaan 2-4 euroa vuodessa.

Investointeja tulisi karsia noin neljällä miljoonalla eurolla nykyisestä.

Perusterveydenhuollon kustannusten jako Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kesken aiheuttamisperiaatteen mukaisesti säästää kaupungille noin miljoonan vuodessa.

-Ei veroprosenttia voi helmikuussa lähteä lyömään lukkoon, kun se vasta marraskuussa vahvistetaan virallisesti, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kai Heimonen (kok.) perustelee palautuspäätöstä.

-Oli yksimielinen päätös palauttaa asia uudelleen valmisteltavaksi. Palaamme siihen kevään valtuustoseminaarissa, kun on laadittu konkreettiset selvitykset säästötoimien perusteista ja vaikutuksista.


Laskut aiheuttajalle

Heimonen muistuttaa, että esitykset olivat jonkin verran ristiriidassa samassa kokouksessa esillä olleiden perusterveydenhuollon järjestelyjen kanssa.

-Mehän esitämme, että eroa terveyskeskuksen kuntanyhtymästä lykättäisiin kahdella vuodella. Sen sijaan pyrimme kehittämään perusterveydenhuoltoa yhteistyössä Hausjärven ja Lopen kanssa.

Heimosen mukaan siitäkin syntyy säästöä Riihimäelle, että perusterveydenhuollon menoja ryhdytään laskuttamaan aiheuttamisperisaatteen mukaisesti.

-Nyt Riihimäki maksaa 60 prosenttia ja Hausjärvi ja Loppi molemmat 20 prosenttia. Me olemme hävinneet siinä. Kun aiheuttamisperiaate otetaan käyttöön, esimerkiksi Hausjärvi vastaa itse Ryttylän terveysaseman kustannuksista.


Velka pitäisi pysäyttää

Kaupunginvaltuusto edellytti joulukuussa, että sen pitää saada viimeistään tilinpäätöksen yhteydessä kesäkuussa selvitys kaupungin talouden tasapainottamisesta ja velkamäärän kasvun pysäyttämisestä.

Kaupunginjohtaja Keskiruokanen olisi halunnut kiirehtiä tasapainotusohjelman laatimista, mutta kaupunginhallitus ei ollut siihen valmis. Keskiruokanen jättikin päätökseen eriävän mielipiteen.

Hänen mielestään sosiaali- ja terveystoimen yhdistämisen kustannusvaikutuksia on mahdotonta selvittää ilman muutosprosessin käynnistämistä eikä kaupunginhallituksen päätös muutenkaan edistä talouden tasapainottamista. (HäSa)

Mainos