Uutiset

Riihimäki sai energianeuvojan

Kannattaisiko hakea energia-avustusta ja vaihtaa vaihtaa pois öljystä tai sähköstä?

Riihimäki

Öljy- ja sähkölaskut hipovat paukkupakkasilla pilviä. Kylmä talvi sekä lämmitysjärjestelmän vaihtoon tarjolla olevat energia- ja korjaustuet vauhdittavat pistämään vanhojen talojen lämmityslaitteet kuntoon.

– Ennen päätöksiä kannattaa selvittää, onko lämmönhukkaa mahdollisuus vähentää lisäämällä eristyksiä tai vaihtamalla ikkunoita. Sen jälkeen lasketaan, miten talo lämpiää edullisimmin, sanoo Hyvinkään, Nurmijärven ja Riihimäen energianeuvoja Visa Koivu.

Tämän vuoden ajan Visa Koivu neuvoo yhden päivän viikossa riihimäkeläisiä säästämään energiakuluissa. Työ- ja elinkeinoministeriön, Sitran sekä alueen kuntien palkkaama neuvoja käy kuntalaisten kodeissa, muttei kulje mittari kourassa.

– Rakenteiden korjaamiseen ja lämpöjärjestelmien valitsemiseen parhaat asiantuntijat löytyvät yrittäjäkunnasta. Minä pystyn arvioimaan, mitä pitäisi ehkä tutkia tarkemmin. Samoin pystyn kertomaan, mistä saa puolueetonta ja asiallista lisätietoa.

Vanhojen talojen korjaaminen voi osoittautua joissakin tapauksissa jopa kannattamattomaksi.

– Jokainen harkitsee itse, haluaako tiivistää rakenteet vastaamaan uutta taloa vai vetääkö kovilla pakkasilla hiukan paksummat villasukat jalkaan. Lattialle konttaaville halutaan lämpimät lattiat, mutta vanhuspari ei välttämättä halua isoja remontteja.

Energia-avustuksesta vauhtia vaihtoon

Vaikka Visa Koivu aloitti uudessa työssään vasta kaksi viikkoa sitten, asiakkaita on riittänyt.

– Aika tyypillinen tapaus on, että asiakas asuu asevelitalossa ja haluaa vaihtaa öljylämmityksen maalämpöön.

Maalämpöpumppu onkin energianeuvojan näkökulmasta hyvä vaihtoehto, mutta haja-asutusalueella puulla lämmittäminen voi tulla kaikkein edullisimmaksi. Vaihtoehtoisesti voi laskea myös ilma-vesi-lämpöpumpun kustannukset samoin kuin pelletin polton.

– Kaikkiin näihin vaihtoehtoihin voi hakea energia-avustusta.

Juuri nyt on oikea aika käynnistää suunnittelu ja urakkatarjousten pyytäminen, sillä energia-avustusten hakuaika päättyy huhtikuun 8. päivä. Avustusta myönnetään tuloista riippumatta enintään 20 prosenttia laitehankintahinnasta. Työn hinnasta voi tehdä verotuksessa kotitalousvähennyksen.

– Energia-avustuksen laatimiseen saa minulta Riihimäellä neuvoja, vaikka hakemukset jätetään asuntotoimistoon. Hakuaika on valtakunnallinen ja avustusta voi hakea joka kunnassa, Visa Koivu kertoo.

Avustuksen myöntämisperusteet ovat pitkälti tulkinnanvaraisia, joten avustaja voi selvitellä tapauskohtaisesti mitä anomukseen voi sisällyttää ja mitä ei.

Uuden talon ratkaisut punnittava

Riihimäellä Visa Koivu pitää myös kaukolämpöä kestävänä vaihtoehtona, jota asukkaiden kannattaa harkita vakavasti. Kaukolämpöinvestoinnin jälkeen järjestelmän käyttö- ja huoltokulut ovat hyvin pienet ja käyttö vaivatonta. Hintakehitys myötäilee sähkön ja öljyn hintaa.

Kaukolämpö olisi Riihimäellä ja Hyvinkäällä edullista, sillä verkko lämpiää Ekokemin ongelmajätelaitoksen ja jätevoimalaitoksen tuottamalla hukkalämmöllä.

Energianeuvoja keskittyy keväällä antamaan neuvoja uudisrakennusten ratkaisuihin.

– Talojen energiatehokkuudelle asetetaan yhä tiukemmat vaatimukset. Kannattaa harkita, kuinka paljon lämmitysjärjestelmään kannattaa investoida, kun lämmitystarve jää hyvin pieneksi.

Uuden talon rakentajille Visa Koivu antaa yhden yleispätevän neuvon. Järjestelmää valitessa kannattaa rakentaa taloon heti vesikiertoinen järjestelmä. Se antaa mahdollisuuden käyttää niin öljy-, maalämpö-, ilma-vesilämpöjärjestelmää samoin kuin vaikka auringosta tai tuulesta saatavaa energiaa. (HäSa)