fbpx
Uutiset

Riihimäki vihelsi yhteistyön poikki

Riihimäen kaupunginvaltuuston päätös erota Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymästä ei enää yllättänyt naapurikuntia.

Hausjärvi ja Loppi jäävät nyt kahden kesken kuntayhtymään. Koska kahden kunnan alueella asuu vain 17 000 kuntalaista, uuden sosiaali- ja terveydenhoitolain mukaan niiden väkimäärä ei riitä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueeksi. Kaksi pientä kuntaa ovat kuitenkin valmiit nyt jatkamaan kuntayhtymää ja siirtämään sen tehtäväksi myös sosiaalipalvelut.

Kunnat haluavat katsoa, joustaako valtioneuvosto lain määräämästä 20 000 asukkaan väestöpohjasta. Jollei jousta, valtio pääsee käyttämään lain antamaa mahdollisuutta pakottaa Riihimäen seutukunnan kunnat yhteistyöalueeseen. Hausjärvi ja Loppi toivovat valtion keskittävän yhteistoiminnan jo toimivaan kuntayhtymään. Toinen vaihtoehto on, että valtio marssittaa kunnat Riihimäen isäntäkunnan palvelujen käyttäjiksi.

Riihimäkeläisvaltuutetut halusivat ottaa terveyspalvelujen tuottamisen kaupungin omaksi tehtäväksi. Valtuutetut ovat kyllästyneet tarkastelemaan sivusta kuinka kuntayhtymä tekee jatkuvasti alijäämää eivätkä omistajakunnat voi vaikuttaa taloudenpitoon. Valtuutetut uskovat pääsevänsä päättämään terveydenhuollon rahoista, kun terveydenhuolto on osa kaupungin budjettia.

Kuinka moni valtuutettu pääsee tosiasiassa vaikuttamaan nykyään esimerkiksi perusturvan tai sivistystoimen talousarvioon? Valtuusto antaa hallintokunnille raamit ja tutkii joulukuussa budjettikirjaa pääluvuittain. Investoinneista ja virkapaketista keskustellaan, mutta lakisääteiset velvoitteet määrittelevät pitkälle rahan tarpeen. Valtuutetut moittivat valtiota, joka määrää yhä uusia etuuksia kuntalaisille.

Valtaa käyttävät virkamiehet, jotka valmistelevat talousarvion. Hämeenlinnassa valta on jo delegoitu hallintosäännön muutoksella valtuustolta virkamiehille. Miljoonia maksavien hankintojen päätökset sujuvat joustavasti ilman kuntabyrokratiaa, kun niistä tekee päätöksen virkamies.

On vaikea kuvitella, että Riihimäki selviää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ilman, että ne siirretään liikelaitoksen hoidettaviksi. Näin voidaan siirtää myös mahdolliset alijäämät pois kaupungin tasetta rasittamasta. Liikelaitos taas merkitsee, että valta siirtyy pois valtuutetuilta aivan samoin kuin kuntayhtymässä.

Varmaa on, että Riihimäki rikkoi välit kahden naapurinsa kanssa.

Hausjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Tiippana ei usko yhteistyökuvioihin. Hänelle on jäänyt paha maku Riihimäen käyttämästä kyykyttämisperiaatteesta. Lopen kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Heinonen sen sijaan uskoo edelleen seutukuntaan ja toivoo Hausjärven ja Lopen vielä kerran istuvan Riihimäenkin kanssa samaan neuvottelupöytään.

Valtioneuvosto ratkaisee seutukunnan yhteistyökuvion kesäkuussa vuoden kuluttua, jollei sopua muuten synny.

Menot