Uutiset

Riiihimäki Rock juhlii kotimaisin voimin

Riihimäen viidennet festarit saivat Kalle Keskisen takapirukseen ja Apocalyptican ja Sleepy Sleepersin vetonauloikseen. Nähdäänkö samat yhtyeet myös Hämeenlinnan Wanaja Festivalilla?

Promoottori Kalle Keskinen on ottanut Riihimäki Rockin siipiensä suojaan. Viidettä kertaa järjestettävä festivaali kuuluu nyt yhtenä palasena Keskisen luotsaamaan Loud’n’Liven kahdeksan kesäfestivaalin sarjaan.

Käytännön järjestelyissä ovat mukana edelleen vanhat tutut kasvot, eli promoottori Mikko Hansson ja vastaava tuottaja Arde Jokinen vapaaehtoisjoukkoineen.

Suhteellisen pienelle paikalliselle kesäfestivaalille pääsy osaksi isoja kuvioita tietää huomattavia synergiaetuja. Jopa niin huomattavia, että todennäköisesti Suomen ainoana kesäfestivaalina Riihimäki rock pystyy laskemaan lippujen hintoja viime vuotisesta.

– Meillä on nyt huomattavasti helpommat neuvotteluasemat valtakunnallisten kumppanien kanssa. Artistienkin kanssa toimimista helpottaa, kun yhdellä tapaamisella voidaan lyödä kiinni jopa kahdeksat festarit, Kalle Keskinen kuvailee.

Keskisen Loud’n’Live festariketjuun kuuluu Riihimäki Rockin lisäksi perinteisiä rockfestivaaleja Hämeenlinnassa, Kokkolassa ja Seinäjoella. Tampereella, Oulussa, Helsingin Suvilahdessa ja Turussa Keskisen festivaalit puolestaan keskittyvät hiphopin ja konemusiikin ympärille.

Ei Foo Fightersia
Viides Riihimäki Rock keskittyy puhtaasti kotimaiseen musiikkiin.

– Suomessa on tällä hetkellä niin kovia nimiä, että ulkomaalaisia ei edes tarvita. Lisäksi ulkomaisia artisteja käy Suomessa jo niin paljon, että niillä on vaikea erottua joukosta. Pitäisi saada joku Foo Fightersin tasoinen yhtye ja se olisi jo miljoonabisnestä, Mikko Hansson sanoo.

– Eikä tilakaan riittäisi yleisölle, Kalle Keskinen jatkaa.

Festivaalien pääesiintyjiksi Hansson ja Keskinen nostavat harvoin Suomessa soittavan Apocalyptican sekä jälleen keikoille palaavan Sleepy Sleepersin.

– Mato ja Sakke tulevat yhdeksän hengen porukalla ja tanssityttöjen kanssa. Vierailevasta laulajastakin on ollut puhetta, mutta siitä en voi sanoa vielä enempää, Mikko Hansson vihjaa.

Happoradion ystäville Riihimäki Rock on yksi viimeisistä mahdollisuuksista nähdä yhtye.

– Juuri tänä aamuna (torstaina) sain tiedon, että Happoradio jää kesän jälkeen ainakin vuoden tauolle. Nyt täällä Riihimäellä onkin hyvä sauma nähdä yhtye ennen taukoa, Mikko Hansson sanoo.

Messupuisto riittää vielä
Noin kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Messupuiston kenttä riittää hyvin noin 7000 katsojalle päivässä. Festivaali on ollut aikaisempina vuosina lähes loppuunmyyty, joten kysyntä ja tarjonta ovat Riihimäellä hyvin tasapainossa.

Festivaalijärjestäjät kiittelevät kilvan Riihimäkeä tapahtumapaikkana. Kaikki toimii ja kaupungin kanssa on helppo sopia luvista ja käytännön järjestelyistä. Tänä vuonna Hämeen ammattikorkeakoulu tutkii, miten festivaalit vaikuttavat kaupunkiin. Ainakin se tuo rahaa ja uusia kävijöitä.

– Noin kolmannes kävijöistä tulee oman alueen ulkopuolelta Helsingistä, Tampereelta ja Lahdesta. Vuonna 2010 teimme kyselyn, jossa 14 prosenttia kävijöistä kertoi olevansa ensimmäistä kertaa elämässään Riihimäellä, tuottaja Arde Jokinen kertoo.

Molempina festivaali-iltoina soitto jatkuu myös klubeilla Riihimäen keskustan ravintoloissa.

Riihimäki Rock on ikärajaton tapahtuma, mutta alle 15-vuotiaiden toivotaan saapuvan paikalle vanhempien seurassa. (HäSa)

Kuka soittaa Wanajalla?
Kun Riihimäki Rock ja Hämeenlinnan Wanaja Festival kuuluvat samaan ”ketjuun” ja promoottorit Kalle Keskinen ja Mikko Hansson kilvan ylistävät kahdeksan festivaalin suuria synergiaetuja, niin mieleen hiipii epäilys siitä, ovatko festarit toistensa suoria kopioita.

Miten on, Kalle Keskinen, onko yhdeksännen Wanaja Festivalin essiintyjälista sama kuin Riihimäki Rockissa?

– No ei se kyllä ihan yksi yhteen ole, Keskinen torppaa epäilyt.

– Joku nimi voi olla sama. Mutta kun Vanajan ensimmäiset esiintyjät julkistetaan maaliskuun kuudentena päivänä, niin siellä on kovia nimiä, joita täällä ei ole, Mikko Hansson täydentää.

– Rajuja nimiä, Keskinen hehkuttaa.
Viime vuonna Wanajan pääesiintyjinä nähtiin Manic Street Preachers ja The Darkness. Onko nytkin luvassa ulkomaanihmeitä?

– En sano vielä mitään. Katsotaan miten sopimustilanne etenee ja mitä voidaan maaliskuussa julkistaa, Hansson myhäilee.

Wanaja Festival järjestetään Hämeenlinnassa 20.-21. heinäkuuta.

Mainos