Uutiset

Riikka Noronen teki historiaa

HPK:n Riikka Noronen teki keskiviikkoiltana suomalaista jääkiekkohistoriaa. Hän pelasi naisten SM-sarjassa 409. runkosarjan ottelunsa ja siirtyi kaikkien aikojen ottelutilaston kärkeen.

– Kai se ihan hienoa on, mutta on siellä muita kovia nimiä perässä tulossa. Saa nähdä, kuinka kauan oma ura vielä jatkuu ja vaihtuuko tilastokärki pian, Noronen pohti.

Ihan hetkeen ei Norosen ennätys kuitenkaan ole vaarassa. Vielä peliuraansa jatkavista lähimpänä Norosta on Ilveksen Johanna Koivula 357 ottelulla. Hänen edelleen mahtuvat jo uransa lopettaneet Päivi Halonen (408 ottelua), Sari Fisk (401) ja Kati Kovalainen (365).

Kerho voitti Norosen juhlaottelussa Salo HT:n lukemin 8–1. Noronen syötti tällä kertaa kolme osumaa. Hänen tehonsa 409 ottelusta ovat huikeat 202+233=435.

Kolme mestaruutta

Noronen aloitti uransa SM-sarjassa vuonna 1995 vain 13-vuotiaana. Silloin hänen seuransa oli Jyp HT.

– En muista ensimmäistä peliäni tai maaliani yhtään. Siitä on niin kauan aikaa, että se on jo mennyt pois mielestä, 30-vuotias hyökkääjä naurahtaa.

Jyväskylän lisäksi Noronen on kiekkoillut Tampereella sekä Ilveksessä että Tappara Catsissa. Kerhoon hän tuli neljä ja puoli vuotta sitten.

– Kun tulin HPK:hon, ajattelin, että olisin täällä vain puoli vuotta, mutta aika paljon pidempään olen viihtynyt. Ja mikäs siinä, kun puitteet ovat kunnossa ja saa vain pelata jääkiekkoa ja tehdä omat työt siinä sivussa, Jaarlin päiväkodissa työskentelevä Noronen sanoo.

Norosella on menossa jo 18. kausi SM-sarjassa. Niiden aikana hän on voittanut kolme kultamitalia, kaksi hopeaa ja neljä pronssia. Kaksi ensimmäistä mestaruutta tulivat Jypissä 1990-luvulla. Ne olivat Noroselle hienoja hetkiä, mutta vielä suuremman arvon hän antaa HPK:ssa vuonna 2011 saavuttamalleen mestaruudelle.

– Silloin pelasin itse suuremmassa roolissa. Sain paljon vastuuta ja peliaikaa ja tein paljon töitä sen eteen, että mestaruus tuli, Noronen perustelee.

SM-sarja tasoittunut

SM-sarja on Norosen mielestä muuttunut tasaisemmaksi 18 kauden aikana. Uransa alkuajoilta hänelle ovat jääneet erityisesti mieleen hyvät yksilöt ja nimet, kuten Riikka Välilä, Petra Vaarakallio, Karoliina Rantakallio ja Sari Fisk.

– Kun menee ajassa vähän taaksepäin, pystyi sanomaan jo ennen kauden alkua, että Blues voittaa mestaruuden ja niinhän se voitti. Tuntuu, että nyt sarja on mielenkiintoisempi ja kuka tahansa voi voittaa.

Kerho kukisti Norosen juhlaottelussa Salo HT:n, mikä oli erittäin tärkeää pudotuspelipaikasta taistelevalle joukkueelle. Norosen mukaan HPK:ssa on kova halu ja tahto pudotuspeleihin.

– Meille on jokaisena kautena tullut mitali, joten ei tavoitetta voi pienemmäksikään laittaa. Luotan joukkueeseemme. Kunhan hoidamme runkosarjan kolme ottelua, olemme playoff-viivan yläpuolella ja sitten alkaa ihan uusi sarja.

HPK ykkösvaihtoehto

Oman uransa jatkoa Noronen sanoo miettivänsä pelien päätyttyä – mitali kaulassa tietenkin.

– Nyt ainakin tuntuu siltä, että ensi kausi vielä pelataan. HPK on varmasti ykkösvaihtoehtoni. Täällä minun on ollut hyvä olla ja kaikki on toiminut hyvin. Minulla on täällä hyvä työpaikka ja paljon hyviä ystäviä, joten miksi vaihtaisin hyvää huonompaan.

Norosen lisäksi HPK:n tehonaisia keskiviikkona olivat Hanna Honkonen (2+1), Emmi Leinonen (2+0), Mirka-Maria Kuivikko (1+1), Anniina Kaitala (1+1), Hannah Westbrook (1+1), Elise Heikkilä (1+0), Karoliina Jaakkola (0+1), Katja Nurmesniemi (0+1), Ella Pietikäinen (0+1), Julia Rouru (0+1) ja Mira Huhta (0+1). (HäSa)

Iina Lainesalo

Asiasanat

Päivän lehti

1.4.2020