Uutiset

Riipaiseva kirje herätti huomaamaan tyttären lukivaikeudet

”Äiti kun luet tätä niin voit löytää virheitä muta mun elämä on sekaisin. Jos voit tehä sile jotain niin tee kilti äiti.”

Tämä tyynyn päälle jätetty viesti havahdutti riihimäkeläisen Anne Kujalan viitisen vuotta sitten. Viestin oli kirjoittanut Kujalan yhdeksänvuotias tyttö, jolle sanat ja kirjaimet tuottivat ylivoimaisia vaikeuksia. Tytöllä oli lukihäiriö.

– Koulu ei sujunut alaluokilla ihan toivotulla tavalla. Tilanne kärjistyi siihen, että tyttö olisi pitänyt jättää luokalle. Minä lähdin vanhempana hakemaan apua ongelmaan, Kujala kertaa.

Tuttavalta saadun vihjeen perusteella Kujala hakeutui Helsingin seudun erilaiset oppijat ry:n (HERO) pakeille, josta ensimmäiset tiedonmuruset löytyivätkin.

– Herossa tuli helpottava tunne: minua ymmärrettiin. Sieltä sain ohjeita, miten toimia. Luokalle jättäminen ei ole oikea tapa hoitaa tätä ongelmaa, Kujala toteaa.

Oikea tapa olisi Kujalan mukaan se, että lapsen ongelmat kyettäisiin havaitsemaan jo ennen kouluikää, jotta lapsi saisi jo aikaisessa vaiheessa tarvitsemaansa tukea.

– Kuntoutustakin olisi, esimerkiksi musiikkiterapiaa ja sensomotorista kuntoutusta. Näiden ongelmana on vain se, että ne eivät kuulu Kela-korvauksen piiriin, Kujala toteaa.

Tuki löytyi

pienryhmästä

Kouluun siirryttäessä tuki tarkoittaisi Kujalan mukaan opetusta pienryhmässä, jossa opettajalla olisi aikaa paneutua lapsen tarpeisiin.

Kun Kujala hahmotti, mistä kenkä puristaa ja mikä olisi lukihäiriöstä kärsivälle lapselle paras lääke, esitti hän Riihimäen koulutuslautakunnalle pienluokan perustamista. Eteläiselle koululle pienluokka saatiinkin, ja oman tyttären lisäksi luokalle tuli kymmenen muutakin lasta.

HEROsta saamansa tuen innoittamana Kujala oli mukana perustamassa vuonna 1999 erilaisten oppijoiden alajaostoa Riihimäelle. Muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 2002, Kujala oli perustamassa Kanta-Hämeen erilaiset oppijat ry:tä.

Hämäläisten omassa yhdistyksessä jäseniä on nykyisin noin 50. Lähes kaikista seudun kunnista on edustus, tosin esimerkiksi Forssasta vielä kaivattaisiin yhteyshenkilöä. Jäsenistössä on sekä lukihäiriöisten vanhempia että aikuisia, joilla itsellään on lukivaikeuksia.

Yhdistys järjestää luentotilaisuuksia ja koulutusta. Riihimäen kirjastoon on esimerkiksi perustettu Lukisoppi, josta voi saada lukimateriaalia. Lukisoppi on avoinna maanantaisin kello 15-18.

Yhdistyksen puheenjohtajana hyörivän Anne Kujalan ajasta yhdistystoiminta haukkaa melkoisen ajan. Varsinaista leipätyötään Kujala tekee HUS:n laboratoriossa ylihoitajana.

Aikuisten kokemukset

kiinnostavat

Nyt Anne Kujala on kiinnostunut siitä, miten lukihäiriötä potevat aikuiset selviytyvät työelämässä.

Kujala kerää yhdistyksen käyttöön oppimisvaikeuksista kärsivien aikuisten kokemuksia.

– Haluaisin kuulla miten esimerkiksi työtoverit tai työnantajat ovat suhtautuneet tähän ihmiseen tai millaisia haasteita vaikeudet ovat aiheuttaneet, Kujala kertoo.

Oppimisvaikeuksista kärsivät lapset ovat saaneet kyllä huomiota, mutta aikuiset on Kujalan kokemuksen mukaan jätetty tyystin yksin.

– Kuvittelisin, että ongelmat saattavat kuitenkin vaikuttaa näiden ihmisten työtehoon ja itsetuntoonkin, hän miettii.

Kujala lupaa kerätä kokemuksia myös suullisesti, jos ajatusten pukeminen kirjalliseen muotoon tuottaa vaikeuksia. Tarinat voi lähettää joko sähköisesti osoitteeseen anne.kujala@kolumbus.fi tai osoitteeseen Pietilänkatu 12 A, 11130 Riihimäki.

Lukivaikeus on vaikka mitä

– Noin 15 prosentilla väestöstä on jonkinlaisia oppimisvaikeuksia.

– Ongelmalla on useita nimiä: oppimisvaikeus, lukivaikeus, sanasokeus, lukihäiriö. Tavallisimpia ilmenemismuotoja ovat muun muassa:

– Kaksoiskonsonantit tuottavat vaikeuksia.

– b-d, b-p, t-d, k-g, i-e, nk-ng voivat sekaantua.

– Numerot vaihtavat paikkaa.

– Lukiessa ja kirjoittaessa voi jäädä sanan loppu tai lyhyt sana pois.

– Käsiala on vaikeasti luettavaa.

– Ääneen lukeminen on vastenmielistä.

– Lukeminen hidasta.

– Vaikea lukea TV:n tekstejä.

– Kirjaimet tuntuvat hyppivän paperilla tai ne ovat epäselviä tai toisiinsa liimautuneita.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic