fbpx
Uutiset

Rikkaita on aivan liian vähän

Hämeenlinna 7.1.2007 Vuoden vaihteessa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana aloittanut Kari Nenonen esittää potilasmaksujen rukkausta. Nenosen resepti potilasmaksuilla kerättävien tulojen kasvattamiseksi on sinänsä yksinkertainen: köyhä maksakoon sen mitä nykyisinkin, rikkaiden hoitomaksuja tulee nostaa.

HUS:n uusi toimitusjohtaja nousi kieltämättä räväkällä puheenvuorolla päivän puheenaiheeksi. Alkuunkaan kypsää ideaa Nenonen ei kuitenkaan maksuista päättävien poliitikkojen ratkaistavaksi heittänyt, sillä hän ei kertonut, kuinka korkeita hoitomaksuja rikkailta tulisi periä.

Kaikkein hankalin asia maksujen porrastamisessa on edelleen potilaiden jakaminen tuloluokkiin. Kuinka paljon pitää ansaita ollakseen rikas tai vaikkapa keskituloinen? Näihin kysymyksiin vastaajilla ei ole koskaan ystäviä, sillä jako olisi kaikkien muiden paitsi minimimaksun pulittavien mielestä epäoikeudenmukainen.

Purnausta on helppo ymmärtää, sillä nyt HUS:n sairaaloissa jokainen asiakas maksaa 22 euroa poliklinikkamaksua ja 26 euron vuorokausimaksua sairaaloiden osastolla.

Nenonen on romuttamassa maksujärjestelmää, joka on valtaosalle potilaista erittäin edullinen, suorastaan halpa.

Rikkaat tilille -systeemi ei ole alkuunkaan niin oikeudenmukainen kuin sen esittäjä kuvittelee. Nenonen tuntuu unohtavan, HUS:n tuloja kasvattaakseen, kokonaan sen tosiasian, että suomalaiset maksavat veroja tulojensa mukaan. Ensin hyvätuloinen maksaa paljon veroa ja tämän päälle häntä rangaistaisiin vielä korkeilla sairaalamaksuilla.

Stakesin terveystaloustieteen keskuksen vetäjä, tutkimusprofessori Markku Pekurinen laskee Taloussanomissa, että maksujen porrastus patistaisi varakasta väkeä turvautumaan entistä enemmän terveydenhuollon yksityisiin palveluihin. Pekurinen on arvioineen mitä ilmeisimmin oikeassa.

Nenosen mallin perimmäinen ongelma on yksin siinä, että rikkaita on Suomessa niin vähän, ettei tämän joukon kasvavillakaan potilasmaksuilla olisi tuskin nimeksikään merkitystä. Asian voi ilmaista myös toisin: potilasmaksujen porrastaminen keräisi lopulta lisää euroja varsinkin keskituloisilta, mutta myös vähän ansaitsevilta.

Sinänsä on aiheellista tutkia, kuinka oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti nykyinen maksusysteemi kohtelee suomalaisia. Onko maahan luotu järjestelmä, jossa ei ole mitään parannettavaa?

Stakesin Pekurinen muistuttaa terveydenhuollon maksujen olevan matalia, jotta sairaat hakisivat heti apua rahatilanteestaan riippumatta. Jos hoitoon hakeutuminen pitkittyy, hoito tapaa kallistua, linjaa Pekurinen.

Mitalilla on tässäkin tapauksessa kääntöpuoli: nykyinen maksujärjestelmä ei kannusta ihmisiä pitämään huolta omasta terveydestään. Yhteiskunta yrittää kantaa vastuuta, joka pitäisi kuulua yksilölle.

… kuinka oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti nykyinen maksusysteemi kohtelee suomalaisia.

Menot