Uutiset

Rikollisen unelma-aine

Tämän täytyy olla rikollisten unelma-aine: hormoni, joka saa ihmiset luottamaan sinuun. Tutkijat Sveitsissä ja Yhdysvalloissa ovat havainneet, että altistaminen hormonille nimeltä oksitosiini saa ihmiset entistä halukkaammin sitoutumaan muihin.

Jos samoille koehenkilöille annettiin samaa hormonia siten, että heillä ei ollut edessään ihmistä vaan tietokone, ihmehormoni ei ”tehonnut”. Koehenkilöt eivät tällöin olleet entistä valmiimpia ottamaan riskejä.

– Oksitosiini vaikuttaa nimenomaan yksilön valmiuteen hyväksyä sosiaalisia riskejä, joita syntyy ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, tutkijaryhmä muotoilee.

Tutkijat varoittivat, että heidän johtopäätöksiään voidaan yrittää väärinkäyttää. Näin käy, jos ihmisiä manipuloidaan tietoisesti oksitosiinilla.

Ihmisessä erittyy normaalisti oksitosiiniä esimerkiksi seksin ja muiden myönteisten kokemusten aikana. Hormonin taso laskee jo silloin, kun ihminen muistelee jotain ikävää kokemusta. (STT)

Cameron Diaz vaatii jättikorvauksia pettämisväitteistä

Hollywood-näyttelijä Cameron Diaz on haastanut amerikkalaislehden oikeuteen väitteistä, joiden mukaan hän olisi pettänyt poikaystäväänsä, laulaja Justin Timberlakea.

Diaz vaatii National Enquirer -lehdeltä 10 miljoonan dollarin eli noin 8 miljoonan euron korvauksia jutusta, jossa kerrottiin tähden suudelleen kiihkeästi tv-tuottaja Shane Nickersonia Los Angelesilaisen studion ulkopuolella.

Diazin oman version mukaan kyseessä oli vain kaverillinen jäähyväissuukko, jonka hän ja Nickerson vaihtoivat työpäivän päätteeksi.

Diaz tunnetaan muun muassa elokuvista Sekaisin Marista ja Charlien enkelit. Nyt hän työstää omaa tv-showta, jossa Nickerson on tuottajana. (STT)

Sydänpotilaat väistyivät Kylien tieltä

Kylie Minoguen taannoinen rintasyöpäleikkaus aiheutti odottamattomia muutoksia melbournelaiseen Cabrinin sairaalaan. Iäkkäät sydänpotilaat siirrettiin vuoteistaan, jotta poptähti sai koko sairaalan osaston omaan käyttöönsä leikkauksensa jälkeen.

Lääkärit ja potilaat suuttuivat, kun Minoguen käyttöön annettiin kahdeksan sydänpotilaille tarkoitetuista 18 huoneesta. Minogue leikattiin 20. toukokuuta.

Sairaalan edustajan mukaan yksikään potilaista ei vaarantunut laulajan sairaalassa oleskelun vuoksi.

Vieraitten täytyi kuitenkin kulkea sairaalaan tehohoito-osaston kautta pysyäkseen kaukana Minoguen siivestä.

– Olin todella yllättynyt, kun huoneet annettiin potilaalle, joka ei kärsinyt edes sydänvaivoista, kertoi yksi sairaalan lääkäreistä pahoillaan. (STT)

Iso-Arska haastaa kasvihuoneilmiön

Filmiroolissaan Arnold Schwarzenegger pelastaa maailman roboteilta. Nyt Iso-Arska on lähtenyt vastaavaan missioon kasvihuoneilmiötä vastaan.

Kalifornian kuvernööri Schwarzenegger onkin päätynyt ympäristönsuojelussa perin eri linjoille kuin jenkkipresidentti George W. Bush. Näin siitä huolimatta, että Arska ja Bush edustavat kumpikin republikaanipuoluetta.

Presidentti Bush on muun muassa kieltäytynyt ratifioimasta Kioton ilmastosopimusta. Schwarzenegger sen sijaan painottaa, että ilmaston globaali lämpiäminen on välitön uhka. Kuvernööri julkistikin laajamittaisen ohjelman kasvihuonekaasujen vähentämiseksi Kaliforniassa.

– Meillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin kohdata tämä haaste, Schwarzenegger painotti puhuessaan YK:n ympäristöpäivän tilaisuudessa San Franciscossa.

STT

Päivän lehti

9.8.2020