fbpx
Uutiset

Rikollisryhmät saavat Euroopassa 110 miljardia rikoshyötyä vuosittain, arvioi Europol

Europolin mukaan järjestäytyneiden rikollisryhmien määrä on kasvanut voimakkaasti Euroopassa. Ryhmien saama rikoshyöty maanosassa on 110 miljardia euroa vuodessa, ja vain pieni osa saadaan perittyä. Myös Suomessa rikollisryhmien määrä kasvaa, arvioi poliisi.
Cannonball MC on poliisin mukaan yksi Suomessa toimivista järjestyneistä rikollisryhmistä. Poliisi ratsasi Hämeenlinnassa syyskuussa 2018 kiinteistön, jolla sijaitsee myös Cannonballin kerhotila. Kuva: Hämeen Sanomat
Cannonball MC on poliisin mukaan yksi Suomessa toimivista järjestyneistä rikollisryhmistä. Poliisi ratsasi Hämeenlinnassa syyskuussa 2018 kiinteistön, jolla sijaitsee myös Cannonballin kerhotila. Kuva: Hämeen Sanomat

Järjestäytyneen rikollisuuden määrä kasvaa Euroopassa.

Euroopan poliisien keskusjärjestön Europolin arvion mukaan järjestäytyneiden rikollisryhmien määrä maanosassa on kasvanut 40 prosentilla vuodesta 2012 vuoteen 2017. Tuolloin rikollisryhmiä oli kaikkiaan 5 000.

Vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskuksen johtaja Jari Liukku arvioi, että määrä tulee vain kasvamaan.

Perinteisen huumekaupan rinnalle järjestäytyneen rikollisryhmien liiketoiminnassa varsinkin talousrikollisuus on alkanut nostaa merkitystään.

Muita tärkeitä tulonlähteitä rikollisryhmille on muun muassa laittoman maahantulon järjestäminen, ihmiskauppa ja omaisuusrikokset.

– Järjestäytynyt rikollisuus on voittoa tavoittelevaa toimintaa, Liukku sanoi Poliisihallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Järjestäytyneen rikollisuuden saaman rikoshyödyn arvo Euroopassa on Europolin tekemän arvion mukaan noin 110 miljardia euroa vuodessa.

Europol arvioi myös, että rikoshyödystä saadaan takavarikoitua vain murto-osa.

Sama kehitys Suomessa

Järjestäytyneen rikollisuuden trendit kehittyvät Suomessa samalla tavalla kuin muualla Euroopassa, arvioi poliisi.

Myös Suomessa järjestäytynyt rikollisuus tullee siis lähivuosina kansainvälistymään ja kasvamaan.

Poliisi huomauttaa, että Suomessa oli vuonna 2000 kolme tunnuksellista järjestäytynyttä rikollisorganisaatiota. Tällä hetkellä organisaatioita on seitsemän.

Poliisi arvioi myös, että alati kansainvälistyvä järjestäytynyt rikollisuus voi myös tuoda Suomeen entistä väkivaltaisempaa rikolliskulttuuria.

– Järjestäytynyt rikollisuus lisääntyy, ja se muodostaa keskeisen uhan Euroopan sisäiselle turvallisuudelle, Liukku arvioi.

Rikosylikomisario Christer Ahlgren keskusrikospoliisista arvioi perjantaina, että Suomen järjestäytyneen rikollisuuden kehitys noudattaa vastaavaa kehitystä kuin Tanskassa.

Siellä jengien määrä on lisääntynyt viime vuosina, Ahlgren sanoi.

Kolehmainen: yhteistyö tärkeää ehkäisyssä

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen arvioi, että järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa viranomaisten välisen yhteistyön merkitys kasvaa entisestään.

Hän esimerkiksi kiitteli eduskunnan keväällä hyväksymiä muutoksia poliisin henkilötietolakiin, joka hänen mukaansa parantaa poliisin tiedonkäsittelyä rikostiedustelussa.

– Salassa pidettävääkin tietoa voidaan luovuttaa, kun edellytykset täyttyvät Turvallisuuden ylläpitämisessä tulee miettiä myös muiden kuin perinteisten esitutkintaviranomaisten vaikutusta yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen, arvioi Kolehmainen.

Menot