fbpx
Uutiset

Rikollista vaikuttamista

Jyväskylän poliisi tutkii onko Mäntän kaupunginvaltuuston jäseniin vaikutettu.
Kyllä: onko joku yrittänyt vaikuttaa valtuutettujen mielipiteisiin. Viranomaiset tekevät lain edellyttämät työt huolellisesti tasapuolisesti ja siksi poliisi kuulee kaikkia 27 kaupunginvaltuutettua.

Tutkinnan takana on kaupunginjohtajan tehtävistä potkut saaneen Ilkka Nikmon tutkintapyyntö. Mies epäilee vahvasti, että joku on vaikuttanut valtuutettujen mielipiteisiin niin ratkaisevasti, että hän sai kenkää.

Tutkintaa sietää laajentaa. Onko valtuutettuihin vaikutettu vain silloin, kun Nikmo sai potkut? Onko joku kehunut valtuutetuille Nikmoa silloin, kun hänet valittiin kaupunginjohtajaksi?

Ehkäpä valtuutetut ovat valintojen hetkillä syyllistyneet vaikuttamaan toistensa mielipiteisiin!

Oikeuslaitos on ehkä pian vaikean pulman edessä: onko Nikmo erotettu laittomasti, jos hänet on alun perin valittu tehtäväänsä “vaikuttaen”, lakia rikkoen?

Valtuutettuun vaikuttaminen on kaiketi rikos. Jos ja kun näin on, poliisilla on kädet täynnä työtä koko maassa.

Kunnissa jopa virkamiehet yrittävät siekailematta vaikuttaa luottamushenkilöihin. Koulutoimi vaikuttaa koulujen määrärahoihin, katujen kunnosta vastaavat haluavat euroja asvalttitöihin.

Kieroa on peli, joka ennen oli demokratiaa.

Eikä tässä kaikki. Lautakunnat yrittävät vaikuttaa kunnanhallituksiin ja nämä esityksillään valtuutettuihin!

Rikokseen on sortuneet kuntalaisetkin, kun on menneet soittamaan valtuutetulleen ja pyytäneet tiukempaa kuria kirkonkylän raitille.
Kunnalliselämää kalvaa vaikuttamisen mätäpaise.

Kunnallisjohtajien ympärillä käy lapsellinen piirileikki. Välillä riidellään veronmaksajien rahaa säästämättä yhden virkamiehen potkuista. Tämän lisäksi varsinkin kaupunginjohtajien valinnat ovat nykyisin kuukausia kestävä show, jonka ainoa juoni on “mistään ei löydy oikeaa henkilöä…”

Kun valtuusto on ratkaisunsa tehnyt, alkaa valituskierros – ja jälleen palaa Suuren Oikeuden toteutumisen nimissä veronmaksajien rahaa.

Systeemi ei toimi. Miksi sitä ei muuteta?

Valtuusto ensin päättäköön kuten nytkin johtajansa pätevyysvaatimuksista. Virka auki ja enemmistön ehdokas virkaan valitaan! Valituksen kummajaisia vaalin jälkipeliksi ei enää tarvita.

Valtuuston enemmistö valitsee ja myös erottaa johtajan. Kun valtuuston luottamus johtajan kykyyn hoitaa työtään on loppu, asia on sillä selvä. Potkut saaneella ei pitäisi olla valitusoikeutta.

Kuntien ja kaupunkien johtajista tulisi tehdä yritysjohtajia, samoin oikeuksin ja velvollisuuksien. Palkkoja nostamalla kunnanjohtajapulasta tulee loppu.
Kunnanjohtajien yhdistyksenkin sietäisi jo lopettaa puuhastelu wanhan ajan virkakäsitteen kanssa ja päivittää edunvalvontansa 2000-luvulle.

Markku Peltonen

Menot