Uutiset

Riku Sillanpää hyppäsi ennätyksensä ja 15-vuotiaiden kauden kärkituloksen

Janakkalan Janan Riku Sillanpää ylitti ennätyskorkeutensa 186 ja voitti P15:n jännittävän korkeuskisan, kun Janakkala Games -yleisurheilutapahtuma käynnistyi lauantaina.

Sillanpään tulos on ikäluokan kauden kotimainen kärkitulos. Tyttöjen puolella Perttelin Peikkojen Elina Kakko, 14, paransi kahdesti ennätystään ja voitti tuloksella 173.

Janakkalan Janan isännöimät kisat täyttivät Liinalammen kentän, sillä viikonvaihteen koitoksessa on mukana 600 yleisurheilijaa ja lajisuorituksia syntyy yli 1600.

Riku Sillanpää sai täyden vastuksen korkeuskisassa Lempäälän Kisan Valtteri Virtaselta, joka paransi ennätystään peräti 14 sentillä yhdessä kisassa tulokseen 180.

-Tämä oli kauden ensimmäinen korkeuskisani, sillä en ole aiemmin ehtinyt kilpailemaan. Pelaan jääkiekkoa Ilveksen C-junioreissa oikeana laitahyökkääjänä. Viime kaudella olin piirin toiseksi paras kuulantyöntäjä yli 11 metrillä, sanoi Virtanen.

Ennätys syntyi rima huojuen

Riku Sillanpää oli vaikeuksissa 180:n ylittämisessä, sillä se ylittyi vasta kolmannella. Sen jälkeen hän riemastutti ylittämällä 184 ja 186. Rima hiukan huojui, mutta pysyi kannattimillaan.

-Hyvä kisa, vaikka askelmerkkien kanssa oli hakemista. Kaikki oli kiinni lähdöstä ja rentouden löytämisestä siihen. Pyörivä tuuli saattoi hankaloittaa askelmerkkien hakemista, tyytyväinen Sillanpää kertoi.

Sillanpää on parantanut päälajinsa korkeuden ennätystä tällä kaudella jo 11 senttiä.

-Se parannus on enemmän kuin uskalsin olettaa ennen kautta. Ikäluokan SM-kisat elokuussa on päätavoitteeni, Sillanpää sanoi.

-Ei hullumpaa, kehaisi myös Janan valmennuspäällikkö Jari Kataja.

Sillanpään lajivalmentajana toimii Auvo Pasanen. Sillanpää heitti lauantaina keihäässä tuloksen 39,48 ja oli yhdeksäs.

-Sunnuntain ohjelmassa on pituus ja 100 metriä, Sillanpää tuumasi.

Kakko teki ennätyksen kahdesti

Perttelin Elina Kakon tulos 173 on kovaa valuuttaa T15-ikäluokan huipulla Hänen entinen ennätyksensä oli 170. Viime kaudesta hän on parantanut jo kuusi senttiä korkeusennätystään.

-Olen oikeastaan ottelija. Meidän ikäluokan viisiotteluun kuuluvat korkeuden lisäksi 80 metrin aidat, pituus, keihäs ja 800 metriä. Pituudessa olen hypännyt 552 tällä kaudella, halikkolainen Kakko kertoi.

Kakon jälkeen korkeuden kakkonen oli Hämeenlinnan Tarmon Nea Hyvärinen, joka hyppäsi kauden parhaansa 160. Hänen hyppynsä ennätyskorkeudesta 164 olivat lupaavia.

-Hyppyni kallistui liikaa rimaan päin. Ennätys oli lähellä, Hyvärinen tuumi.

Ennätys aitajuoksussa

Hyvärinen urakoi lauantaina neljä lajia. Tuloksena oli kaksi voittoa ja kaksi hopeasijaa. Hän voitti kolmiloikan (11,99) ja keihään (44,11). Kolmiloikassa Nea jäi vain kaksi senttiä ennätyksestään ja kukisti Kakon (11,69) 30 sentillä. Pika-aidoissa Hyvärinen oli toinen ennätyksellään 12,07. Hän paransi ennätystä kuudella sadasosalla.

-Aitajuoksuun olen tyytyväinen, kun siinä syntyi ennätys. Sunnuntaina ohjelmassani on 100 m, 300 m, pituus ja kuula, joten tahti on kova, Hyvärinen myönsi.

Hyvärinen on tunnettu myös huippu-uimarina, mutta lajivalinta alkaa olla selvillä.

-Valinta alkaa kääntyä tähän yleisurheiluun, Hyvärinen sanoi.

Taponen haki kisatuntumaa

Janan Anni Taponen, 21, haki keihään kisavirettä poikien sarjan ulkopuolisena kilpailijana. Hän oli melko tyytyväinen tulokseensa 48,74.

-Hyvän tuntuiset jalat. Keihäs lähti poikkivarteen (sivuttain). Kun saisin korjattua keihään asennon. Aika tasaisesti kisat ovat menneet, mutta tulospiikkiä odotetaan, sanoi Taponen.

Taposen kauden paras tulos 49,34 syntyi Somerolla juhannuksena. Hänen ennätyksensä on 50,13.

-Olen nyt tilastossa kuudentena, joten se voisi olla myös Kalevan Kisojen tavoite. Kolme vuotta sitten olin kahdeksas. Nuorten ikäluokista minulla on SM-mitali 14-vuotiaasta asti yhtä vuotta lukuun ottamatta eli kuusi mitalia, Taponen sanoi.

Yrjölän päivä oli täydellinen

Tarmon Aleksi Yrjölän, 12, kisapäivä oli täydellinen. Hän voitti sekä kuulan (11,41) että 200 metriä (29,45) ennätyksillään.

-Kuula taitaa olla yleisurheilussa päälajini, mutta pelaan myös jääkiekkoa HPK:n D-junioreissa puolustajana. Sunnuntaina juoksen 60 metriä ja heitän keihästä. Siinä ja siinä, jatkuuko ennätys- ja voittoputki, tyytyväinen Yrjölä sanoi.

Janan Valtteri Välläri voitti P13:n pituuden vastatuulituloksella 515. Tuomas Välläri heitti P10:n sarjan kiekon ykköseksi, 25,02. Tarmon Pinja Karhunen oli T13:n kuulan kolmas tuloksella 11,49.

Janan Sanni Kuparinen voitti T10:n keihään luvuin 21,86. Lisäksi hän oli korkeuden kolmas. Tarmon Joonatan Veijola oli P9:n korkeuden toinen. (HäSa)