Uutiset

Rima nousee korkealle

Jalkapallovalmentaja Jussi Lempinen on innoissaan, kun hän saa kertoa jatkosopimuksestaan HJS-akatemian päävalmentajana. Talvikauden A-nuorten SM-sarjajoukkuetta luotsannut Lempinen on sopinut vuoteen 2015 kestävästä jatkosta, jos miehen omien sanojen mukaan Barcelonasta ei tule soittoa.

Lempisen tehtäviin kuuluu jatkossa myös lyseon lukion jalkapallolinjan harjoitusten vetäminen.

– Yksi iso kiihoke itselleni oli, että nyt pystyn ensimmäistä kertaa ihan oikeasti kokonaisvaltaiseen valmentamiseen. Elokuusta lähtien valmentaminen ei rajoitu vain iltoihin, vaan pystyn auttamaan poikia ja muutamaa tyttöä kolme kertaa viikossa myös aamuisin. Tehtävä mahdollistaa myös siviilityön pitämisen. Minulla on vilpitön halu edelleen kehittää alueen jalkapalloa, Lempinen sanoo.

Mahdollisuuksia on

HJS haluaa oman visionsa mukaan olla Suomen johtavia jalkapalloseuroja sekä huippu- että harrastetasolla. Laji on vaativa, sillä siinä tarvitaan jalan ja silmän yhteistyötä. HJS onkin linjannut Sami Hyypiä -akatemian saamien tulosten perusteella, että 10-vuotiailla ja nuoremmilla pitää olla päivittäin lajiharjoittelua kaksi tuntia. Sitä vanhemmilla määrä on kolme tuntia päivässä. Lempisen mukaan visio näkyy nuorten toiminnassa vaatimustason kasvamisena.

– Olen katsellut poikia talven ajan, ja potentiaalia on. Pelkkä potentiaali ei kuitenkaan yksinkertaisesti riitä. Emme päästä pelaajia menemään sieltä mistä he haluavat, jos heillä on kapasiteettia mennä korkeammaltakin. Olemme kertoneet pojille faktat, mitä vaatii oikeaksi futaajaksi tuleminen, Lempinen paaluttaa.

Päävalmentajan mukaan HJS-akatemiassa on pelaajia, joilla on oikeasti halu ja ymmärrys siitä, mitä huipulle pääseminen vaatii.

– Valitettavasti on myös niitä, jotka muka haluavat olla jossain, mutta eivät oikeasti kuitenkaan halua. Tässä pöydän ääressä he voivat nyökytellä, että juu juu, haluan kyllä. Tekeminen ei sitten kuitenkaan ole missään suhteessa puheiden kanssa. Onneksi on niitäkin, joilla tekeminen on oikeaa. Ongelmamme on, että ryhmässä on kahtiajakoa. Osa on yllättynyt vaatimuksista ja realiteeteista, millä huipulle mennään, Lempinen sanoo.

Päävalmentaja painottaa myös perheen merkitystä.

– Onko perheen tuki ollut riittävää ja onko se sitä tulevaisuudessa. Tämä ei ole pelkästään minun ja pelaajan juttu, vaan tässä iässä se vaatii mukaan myös vanhemmat.

HJS-akatemian pelit jatkuvat toukokuun alussa A-nuorten 1. divisioonassa. Tavoite on olla syyskierroksen jälkeen niiden kolmen joukossa, jotka pääsevät mukaan ensi talven SM-karsintoihin.

– Siellä pitäisi ilman muuta olla mukana, jos haluamme saada pelaajille riittävän kehittäviä pelejä ympäri vuoden, Lempinen muistuttaa.

Hyvä tiimi

Lempinen on tyytyväinen siihen, että hänen valmennustiimissään jatkavat Jari Virtanen ja fysiikkavalmentaja Ari Ketola.

– Yksi tärkeä asia tässä projektissa on se, että siinä on mukana osaava ja innokas taustaryhmä. Virtasen Japa on erittäin innokkaasti mukana. Ajattelemme luontaisesti hirveän paljon samalla tavalla. Minulla on enemmän kokemusta valmentamisesta, mutta Japalta tulee innokkuus ja freeseys. Ketolan Ari on osaava fyysisen puolen valmentaja, motivoiva ja intohimoinen kaveri. Emme kukaan olisi tässä mukana, jos menossa ei olisi oikeasti tavoitteellinen juttu, Lempinen vakuuttaa.

Hän muistuttaa heti perään, että tärkeintä on saada pelaajat mukaan juttuun.

– Siitä tässä on kysymys. Toivon, että pojilla on oikeasti intohimoa kokeilla rajoja. Sellaista pelaajaa tuemme omalla intohimollamme, Lempinen lupaa. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic