fbpx
Uutiset

Rinne: Hallitusohjelma valmiiksi tänään, ministereistä päätetään viikonloppuna, ohjelmasta ei vielä hiiskuta tänään – oppivelvollisuus pitenee

Hallitusneuvotteluja vetävän Antti Rinteen (sd.) mukaan uuden hallituksen salkkujaosta päätetään luultavasti viikonlopun aikana. Oppivelvollisuus pitenee ammattikouluun ja lukioon, Rinne vahvisti.
Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) sanoo, että ministerisalkkujen jaosta neuvotellaan viikonloppuna. Kuva: Mauri Ratilainen
Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) sanoo, että ministerisalkkujen jaosta neuvotellaan viikonloppuna. Kuva: Mauri Ratilainen

Säätytalolle hallitusneuvotteluihin saapunut Antti Rinne (sd.) sanoo, että hallitusohjelma ollaan saamassa valmiiksi tänään perjantaina.

– Tänään on ainakin ohjelman suhteen viimeinen päivä, Rinne vastasi kysymykseen siitä, ovatko neuvottelut tämän päivän jälkeen ohi.

Rinne sanoi, että hallitusohjelma vaatii vielä työstämistä. Joitakin asioita on vielä päättämättä, mutta Rinne ei halunnut yksilöidä, mitä.

Hallitusohjelman sisällöstä kuullaan Rinteen mukaan vasta viikonlopun jälkeen. Hallitusneuvottelijat eivät siis välttämättä kerro julkisuuteen ohjelman sisällöstä mitään, vaikka se saataisiin valmiiksi tänään.

Päätöksiä ministereistä ei tehdä Rinteen mukaan vielä tänään.

– Viikonlopun aikana puhutaan ministereistä, Rinne sanoo.

Julkisuudessa on jatkuvasti puhuttu 18 ministerin hallituksesta, mutta Rinne ei vahvistanut tätä tietoa.

18 ministerin jaossa demareille olisi ennakointien mukaan menossa 7 salkkua, keskustalle 5, vihreille 3, vasemmistoliitolle 2 ja rkp:lle 1.

Ministerivalinnat puolueissa tehdään myöhemmin. Varmaa on ainoastaan se, että Rinteestä tulee pääministeri. Vihreiden Pekka Haaviston ulkoministerinsalkkua on myös pidetty julkisuudessa melko varmana.

Oppivelvollisuus pitenee lukioon ja ammattikouluun

Oppivelvollisuus pitenee jatkossa ammattikouluun ja lukioon eli käytännössä täysikäisyyteen asti, Rinne vahvisti.

– Asiat saatiin koulutuspuolella sovittua keskiviikkoiltana, Rinne sanoo.

Tällä hetkellä oppivelvollisuus päättyy peruskoulun jälkeen. Pelkän perusasteen varaan jäävistä oppilaista on kannettu viime vuosina paljon huolta, koska heidän työllisyysasteensa on huomattavasti muita alhaisempi.

Rinne ei vielä kertonut sitä, millä aikataululla oppivelvollisuuden uudistus on määrä toteuttaa.

Hallitus ei synny vielä tänään

Hallitusneuvotteluja on nyt käyty kolme viikkoa.

Selvyys puolueista tuli kolme ja puoli viikkoa sitten, kun keskusta kertoi, että se mukaan lähtee neuvotteluihin.

Vaikka hallitusohjelma valmistuisi tänään, itse hallituksen muodostamisessa kestää vielä ainakin ensi viikkoon.

Sitä ennen puolueiden päättävien elinten on vielä vahvistettava hallitusohjelmassa sovitut asiat.

Rinteen mukaan hallituspuolueiden kanssa järjestetään parin päivän seminaari, jossa ohjelmassa sovitut asiat käydään läpi puolueiden eduskuntaryhmien kanssa.

Menot