fbpx
Kanta-Häme Uutiset

Rinne pyysi hallituksen eroa presidentiltä - Toimitusministeristö tuuraa uuden hallituksen muodostamiseen asti

Marin ja Lindtman kertovat olevansa valmita pääministeriksi tarvittaessa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hyväksynyt pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen eronpyynnön ja pyytänyt valtioneuvostoa jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty. Kuva: Joel Maisalmi

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jätti presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eronpyynnön Mäntyniemessä tänään kello 12.30. Eronpyynnön yhteydessä presidentti Niinistö pyysi Rinnettä ja eronnutta hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä siihen asti, kunnes uusi hallitus kootaan.

Hallituksensa eronpyynnön jättänyt pääministeri Antti Rinne (sd.) vahvisti tiedotustilaisuudessa, että keskusta on yksilöinyt häntä kohtaa tuntemansa epäluottamuksen.

Rinteen mukaan asia liittyi siihen, millaisia hallituksen toimintakyky ja luottamus ovat tulevaisuudessa. Lisäksi oli kolmas tekijä, jota Rinne ei tiedotustilaisuudessa suoraan muistanut.

Mikään muu hallituspuolue ei osoittanut epäluottamusta häntä kohtaan, Rinne sanoi. Epäluottamusta ei myöskään osoitettu ennen viime perjantaita.

Viime perjantaina kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi tehtävästään Postin työehtokiistaan liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Seuraajilla spekuloidaan

Rinteen seuraajaksi on uumoiltu erityisesti liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia (sd.). Iltalehden mukaan Marin olisi hallitustunnustelija.

Marin on valmis tarvittaessa toimimaan pääministerinä. Suomeen Brysselistä kesken EU-kokouksen saapunut Marin kertoi asiasta toimittajille Helsinki-Vantaan lentokentällä puoli kahdentoista aikaan tänään.

–  Jos tilanne menee siihen, että pääministeri joutuu pyytämään eroa, ja mikäli meillä tietenkin puoluevaltuusto ja puolue on sitä mieltä, en väistä vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa.

Marin lähti kentältä SDP:n eduskuntaryhmän kokoukseen. Hän arvioi, että sosiaalidemokraattien näkökulmasta tilanne on valitettava.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on käytettävissä pääministeriksi, jos puolue niin haluaa. Lindtman kertoi asiasta tänään kello 12:n jälkeen eduskunnassa.

Näkökulma: Antti Rinteen alamäki ei alkanut Postista – Se oli vasta viimeinen niitti jo käynnissä olleeseen luisuun

Keskusta: Rinteelle kerrottu kolmesti, että emme luota häneen

SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmät ovat olleet koolla tilanteeseen liittyen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi tänään ennen eroilmoitusta suoraan, että keskustalla ei ole luottamusta nimenomaan pääministeri Rinteeseen. Kulmunin mukaan viestiä on kerrottu Rinteelle kolmen päivän ajan.

–  Pääministerinä on henkilö, johon eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ei luota, Kulmuni sanoi Valtioneuvoston linnan edessä.

Rinne tapasi keskustan johtoa aamulla Valtioneuvoston linnassa. Keskusta on halukas jatkamaan viiden puolueen hallituksessa ja pitäytymään hallitusohjelmassa.

Iltalehti: Pääministeriehdokas valitaan vasta ensi viikolla

Iltalehden mukaan SDP:n puoluehallitus on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluevaltuuston kokouksessa vasta ensi viikolla, todennäköisesti torstaina 12. joulukuuta.

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Marin, 34, nousi liikenne- ja viestintäministeriksi Antti Rinteen hallitukseen toisen kauden kansanedustajana. Marin nousi kaiken kansan tietoisuuteen viimeistään, kun hän sijaisti Rinnettä SDP:n puheenjohtajana Rinteen pitkäksi venyneen sairausloman aikana alkuvuodesta. Marin sai laajalti kehuja suoriutumisestaan vaalipaneeleissa- ja tilaisuuksissa.

Marin on kotoisin Tampereelta, ja hän toimi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017. Puheenjohtajana Marin muistetaan jämäkkyydestään. Hän luotsasi muun muassa monipolvista ja tuntikausia kestävää pitkää väittelyä vuonna 2016 siitä, tuleeko Tampereelle ratikka. Marinia kehuttiin siitä, että hän pani asiasta eksyvät valtuutetut kuriin.

Kello 14 hallituksen on määrä vastata kokoomuksen, nyt-liikkeen ja kristillisdemokraattien välikysymykseen. Välikysymys koskee samaa Posti-sotkua ja omistajaohjausjupakkaa, joka syöksi Rinteen hallituksen kriisiin. Jos Rinne jättää eronpyynnön, välikysymykseen vastaaminen kuitenkin peruuntuu.

Hallituskriisi otti uusia kierroksia jo eilen, kun Kulmuni ilmoitti, että keskusta on tyytyväinen hallituspohjaan, mutta puolueessa on “henkilöön liittyvää epäluottamusta”. Keskusta kehotti hallituskumppaniaan SDP:tä vetämään tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Kulmuni ei suoraan vaatinut pääministeri Rinteen eroa, mutta käytännössä viesti tarkoitti tätä.

SDP:n puoluehallitus oli koolla keskustan ilmoituksen jälkeen eilen ja ilmoitti, että Rinteeseen on täysi luottamus. Rinne ei väistynyt, vaan sanoi, että haluaa keskustalta tiistaina selvän vastauksen siitä, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

Hallituskumppani keskustan epäily kumpuaa voimakkaasti kuohuneesta Posti-kiistasta, jossa on edelleen avoimia kysymyksiä. Keskustan mielestä viikonloppuna Rinteeltä saadut selvitykset eivät ole riittäviä. STT

 

Päivitetty 3.12. klo 12.37 jutun otsikkoa, leipätekstin aikamuotoa ja lisätty tieto eronpyynnöstä sekä toimitusministeriöstä. Korjattu otsikkoa ja päivitetty kuva sekä kuvateksti klo 12.55. Juttua täydennetty kello 13.53 tuorein tiedoin. Korjattu väärä termi klo 14.10: kyseessä on toimitusministeristö, ei toimitusministeriö, kuten uutisessa aluksi sanottiin.

Menot