fbpx
Uutiset

Rinne lupasi vappupuheessaan paljon, muttei sentään jääkiekon maailmanmestaruutta

Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi
Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi

SDP:n puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Antti Rinne oli vappupuheessaan lupailevalla tuulella. Rinteen mukaan seuraava hallitus esimerkiksi peruu työttömyysturvaa alentavan aktiivimallin leikkauksen ja “hoitaa” vanhustenhoitoon 0,7:n hoitajan mitoituksen.

Jos Rinne saa hallituksen muodostettua, luvassa olisi myös esimerkiksi veronkevennyksiä pieni- ja keskituloisille ja erilaisia toimia yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentämiseksi. Lisäksi Rinteen mukaan tarvitaan hoitotakuu, joka takaa kiireettömään hoitoon pääsyn viikossa.

–  Oikeistohallitus kaatui jo ennen vaaleja. Vaali-iltana kävi selväksi, että neljä vuotta kestäneet pakkotalkoot, jossa oikeisto laittoi leikkauksillaan pieni- ja keskituloiset maksamaan, ovat nyt lopullisesti ohi, Rinne sanoi Työväen vappujuhlassa Helsingissä.

40 paikkaa eduskuntaan saanut SDP oli vaalien voittaja äärimmäisen pienellä yhden paikan erolla toiseksi tulleisiin perussuomalaisiin. Hallituksen muodostaminen on vielä täysin kesken, mutta yhtenä todennäköisenä mahdollisuutena on pidetty SDP:n ja kokoomuksen muodostamaa sinipunaa, jota vihreät ja RKP ryydittäisivät.

Rinne sai vappuaattona kaikilta eduskuntapuolueilta vastaukset esittämäänsä kysymyspatteristoon. Puolueet listasivat myös omia kynnyskysymyksiään hallitustyölle.

Rinne ei ole unohtanut vappusatasta

Rinne palasi myös vuoden takaiseen vappupuheeseensa ja niin kutsuttuun vappusataseen. Tuolloin Rinne sanoi puheessaan, että alle 1  400 euron eläkkeisiin olisi mahdollista lisätä sadan euron nettokorotus. Lupauksen perään ehti omassa vappupuheessaan kysellä tänään esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän johtaja Antti Kaikkonen.

Rinteen mukaan korotus on mahdollinen “useamman vuoden ohjelmalla”.

–  Asiantuntijoiden mukaan tämä yksittäinen esitys nostaa 55  000 eläkeläistä pois köyhyydestä, Rinne sanoi.

Erityisesti työmarkkinoille Rinne kaipaa takaisin sopimisen kulttuuria ja sopimusyhteiskuntaa. Hänen mukaansa sanonta “torilla tavataan” alkoi viime hallituksen aikana tarkoittaa urheilun kultajuhlien sijaan massiivisia mielenosoituksia hallituksen pakkolakeja vastaan.

–  En lupaa jääkiekon maailmanmestaruutta, mutta sen lupaan, että työntekijöiden oikeuksia ei poljeta, Rinne julisti.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 13.05.

Menot