Uutiset

Rintaliivikauppa siirtyi äidiltä tyttärelle

Ulla Suoranta vaihtoi pillerit liiveihin vuonna 1995. Parikymmentä vuotta farmaseuttina työskennellyt nainen ryhtyi jatkamaan äitinsä Mirja Suorannan perustaman Keskustalon liivin toimintaa.

– Oli siinä omat ongelmansa. Vaikka olin toiminut aikaisemminkin asiakaspalveluammatissa, oli rintaliivien myyminen ihan eri juttu kuin apteekin tiskin takana oleminen. Isosta yliopiston apteekista lähtö yksityisyrittäjäksi oli myös iso elämänmuutos, Ulla Suoranta sanoo.

Tänään tiistaina rintaliivikauppa täyttää 40 vuotta. Se on toiminut alkuperäisellä paikallaan Keskustalon sisäpihalla koko ajan. Nykyään tytär vastaa kaupasta ja äiti auttaa liikkeessä silloin tällöin omaksi ilokseen.

Sovittelu ei nolota nuoria

Keskustalon liivissä asioivista ihmisistä suuri osa on vakioasiakkaita. Monet isoäidit ovat käyneet kaupassa vuosikymmeniä ja tuovat nyt lapsenlapsia ensimmäisille rintaliiviostoksille.

– Ihmiset arvostavat henkilökohtaista palvelua ja sitä, että myyjä tietää heidän mittansa. Meillä on asiakasrekisteri, jonka avulla sopiva koko ja malli löytyy helposti, Mirja Suoranta kertoo.

Tosin rekisteriäkään ei usein tarvita, sillä rintaliivikauppiaalle kehittyy vuosien aikana tarkka silmä. Asiakkaan kuppikoko on helppo kertoa pelkällä vilkaisulla.

Kauppiaat ovat huomanneet, että rintaliivien sovittelu kaupassa ei ole tämän päivän nuorille yhtä arka paikka kuin aikaisemmin.

– Silti asiakkaan kohtaaminen on tässä työssä haastavinta. Pitää osata olla hienovarainen, kun ihminen on kopissa puolialasti. Apua tarjotaan aina, mutta sovituskoppiin ei koskaan vain marssita sisään, Ulla Suoranta sanoo.

Miehet ostoksilla

Rintaliivikauppa ei ole entisensä siinäkään mielessä, että nykyään alan liikkeissä asioivat nolostumatta myös miehet.

– Nykyään miehiä käy ostoksilla ympäri vuoden, ei vain joulun ja äitienpäivän alla. Miehet tietävät hyvin kumppaninsa koon ja maun, Mirja Suoranta kertoo.

– He ostavat mielellään tällaisia, Ulla Suoranta toteaa ja nostaa esiin sirot mustat pitsirintaliivit.

Keskustalon liivin suosikkituote on tällä hetkellä kaarituellinen pitsirintaliivi, jota on saatavissa punaisena, mustana, valkoisena ja samppanjanvärisenä.

– Joulun alla menee koristeellisia, tummia alusvaatteita. Kesäkaudella ihmiset ostavat kevyempiä asuja. Kovasti suosiossa ovat sileät liivit. Ne kun eivät erotu tiukankaan paidan läpi, Ulla Suoranta toteaa.