fbpx
Uutiset

Rinteiden avaamisen myöhäisyydessä rikotaan ennätyksiä

Nelisen vuotta sitten Sappeen hiihtokeskus avasi laskettelurinteet uuden vuoden aatonaattona. Jos sääennusteet pitävät kutinsa, saatetaan tällä sesongilla tehdä uusi ennätys rinteiden avaamisen myöhäisyydessä.

– Kyllä talvi on sieltä joka vuosi tullut, nyt se vaan antaa odottaa itseään, sanoo rinnetoiminnanjohtaja Kosti Puurunen.

Sappeella on tehty tykkilunta muutaman asteen yöpakkasilla. Tykkilumi kestää kiinteytensä takia lämpöasteita ja vesisateita huomattavasti luonnonlunta paremmin.

Puurunen arvioi, että perjantaina päärinteestä oli lumetettuna noin 25 prosenttia. Kymmeneen pienempään rinteeseen paukkuja ei ole tuhlattu.

– Avaamme päärinteen mahdollisesti niin sanotusti välipoistumispaikalta, jolloin rinne ei olisi vielä koko pituudelta käytössä. Silloin laskettelu pystyttäisiin aloittamaan noin 65-70 prosentin lumetuksella, sanoo Puurunen.


Paineet tehdä tulosta kasvavat

Kalpalinnassa pohjoisrinteet ovat luonnostaan valkoiset ja etelärinteet vihreät. Lumitykkejä on vain koekäytetty niiden toimivuuden varmistamiseksi.

– Lumetus aloitetaan Hugonrinteestä, koska sen mikroilmasto on jonkun verran kylmempi. Mutta siirrymme pikaisesti etelärinteille, koska ne on tarkoitettu massoille, kertoo Calpis Ski Centerin toimitusjohtaja Jarmo Kalpala.

Kalpala muistelee, että Kalpalinnassa on tätä vuotta lukuun ottamatta avattu ensimmäinen laskettelurinne itsenäisyyspäivään mennessä. Rinteitä on kuitenkin jouduttu sulkemaan ennen joulua vesisateiden takia. Yleistäen voi sanoa, että lumetus päästään aloittamaan kunnolla vasta joulun jälkeen.

– Onhan tämä siinä mielessä raskasta, kun yhteiskuntaa ei ole rakennettu tämmöiselle kausiluontoiselle liiketoiminnalle. Kulut juoksevat kuukausittain.

Kalpala keksii loppuvuoden tasaisesta lämpöisyydestä hyviäkin puolia. Palkka- ja sähkökustannukset ovat pysyneet aisoissa. Lopputalven ja kevään tuloksentekopaineet kuitenkin kasvavat koko ajan.

– Nyt on myös se riski, ettemme pysty palvelemaan uuden vuoden jälkeen venäläisiä, joiden osuus asiakkaista on ollut viime vuosina merkittävä, sanoo Kalpala. (HäSa)

Menot