Uutiset

Rio ja monta välitavoitetta

Yksin vai kaksin, kas siinä pulma.

Maajoukkuesoutaja Robert Ven teki vastikään päätöksen siitä, että yksikkösoudun lisäksi hän alkaa harjoitella ja kilpailla kaksikossa yhdessä toisen maajoukkuesoutajan Juho Karppisen kanssa.

Miehet kokeilivat yhteistyötä jo viime syksynä. Hyvät kokemukset johtivat siihen, että muutaman viikon päästä Ven ja Karppinen kisaavat yhdessä Etonin maailmancupissa Englannissa.

Kaksikon suoritustaso on arvoitus, sillä he eivät tänä vuonna ole vielä harjoitelleet yhdessä.. Myös päätökset siitä, soutaako Ven jatkossa enemmän yksin vai yhdessä Karppisen kanssa, ovat Venin omien sanojen mukaan tällä hetkellä ”fifty-fifty”.

Menestyvässä veneessä pitää olla

Hämeenlinnan soutajien urheilijan päätavoite on selvä ja päätökset tehdään sen ehdoilla. Niin myös valinta yksikön ja kaksikon välillä.

– Rion olympialaisiin haluan päästä ja teen kaikki sitä tavoitetta varten, Ven sanoo.

Hänen mukaansa yksikössä on maailmalla kova fyysinen taso kun taas kaksikossa parin tekniikan yhtenäisyys on huippuluokkaa.

Oikeastaan soutumuodolla ei ole niin väliä.

– Kunhan itse olen siinä veneessä, joka menestyy, Ven sanoo.

Kaksikon ottaminen mukaan ohjelmaan ei Venin mukaan ollut kuitenkaan helppo päätös, vaikka uuden kokeilemisesta saattaa olla hyötyä myös yksikön soutamisessa.

– Tekniikkaa pitää tietysti muuttaa yhteensopivaksi Juhon kanssa. Muutoksia tehdään molempien vahvuudet säilyttäen. Jos toisella on vaikka hyvä loppuveto, niin siitä pidetään kiinni, Ven selventää.

Toisen urheilijan kanssa harjoitteleminen tuo myös uusia näkökulmia omaan soutamiseen. Lisäksi kaksikko kehittää terävyyttä.

– Airo menee kaksikossa nopeammin läpi, joten nopeutta tulee lisää. Yleensä kaksikon soutamisen jälkeen myös yksikkö kulkee paremmin, Ven kertoo.

Ven ja Karppinen hiovat kaksikkoyhteistyötään lähiaikoina vesillä Lohjan kisakalliossa. Urheiluopisto on Melonta- ja soutuliiton tuore yhteistyökumppani.

– Ennen Etonia meillä on myös leiri Tampereella. Kotona Hämeenlinnassa tulee oltua nyt aika vähän.

Opiskelu tuo vaihtelua

Suomen kilpailuissa hämeenlinnalainen on menestynyt mainiosti. Viikko sitten Lappeenrannassa Saimaan kanavalla soudetusta kansallisen regatan yksikkökilpailusta tuli voitto. Ven kuitenkin muistuttaa, että kunto mitataan vasta kansainvälisissä kisoissa.

– Suomessa ei pidä verrata vauhtiaan liikaa muihin, sillä ero kansainväliselle huipulle on niin iso.

Soudussa järjestetään vuosittain maalimanmestaruuskilpailut ja maailmancup-kisoja, joten välietappeja ennen olympialaisia Venillä on riittämiin.

– Niitä pitääkin olla. Yleisö yleensä havahtuu olympialaisten aikaan, mutta urheilijan työ tehdään niiden välissä.

Rio de Janeiron kesäolympialaiset järjestetään vuonna 2016. Harjoittelun ohessa Ven on viime aikoina yrittänyt saada opintojaan Aalto-yliopistossa etenemään, jotta olympialaisten lähestyessä voi keskittyä vain urheilemiseen. Opiskelukin tapahtuu siis päätavoitteen ehdoilla.

– Lappeenrannassa kulki yllättävän hyvin siihen nähden, että ennen kisaa oli aika paljon opiskelua ja tenttejä yliopistolla, eikä valmistautuminen ollut paras mahdollinen.

Vapaa yliopisto-opiskelu mahdollistaa kuitenkin hyvin ammattimaisen harjoittelun.

– Kyllähän koulun kanssa täytyy tehdä kompromisseja. Toisaalta opiskelu tekee välillä myös hyvää, ettei elämä ole pelkkää soutamista, Ven pohtii. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic