Uutiset

Ripaus lunta sotki Hämeenlinnan liikenteen

Autot liukastelivat kesärenkaillaan pitkin ojia ja rotvallien reunoja Hämeenlinnassa kuten koko Etelä-Suomessa etenkin perjantaiaamuna, mutta myös pitkin päivää. Pahoilta onnettomuuksilta kuitenkin vältyttiin.

Sen sijaan kaatumisista ja liukastumisista seurasi Kanta-Hämeen keskussairaalan yhteispäivystyksessä melkoinen ruuhka. Päivystyksessä perjantaina työskennellyt terveyskeskuslääkäri Markus Huotari kertoi että nyrjähdyksiä ja murtumaepäilyjä on paljon. Jonkin verran potilaina oli myös ojaanajoissa itseään kolhineita autoilijoita.

Hämeenlinnassa aamulla puoli yhdeksältä bussi suistui Paasikiventien ja Saaristenkadun risteyksessä päin aitaa ja valotolppaa. Kukaan ei loukkaantunut, mutta auto vaurioitui.

Noin tuntia myöhemmin kesärenkailla ajellut auto liukui jarrutuksesta huolimatta Aulangontien ja Viipurintien risteyksessä jalankulkijan päälle. Tässäkin onnettomuudessa vältyttiin ilmeisesti vammoilta, vaikka jalankulkija vietiinkin sairaalaan tutkittavaksi.

Aamun pahimpia paikkoja olivat Rapamäki ja keskustan mäet. Autoja liukui holtittomasti etu- ja takaperin alamäkeen ja paikoin liikenne jumiutui täysin.

Kymmenittäin suistumisia

Komisario Ilkka Iivari Hämeenlinnan poliisista kertoo, että ojaanajoista ja muista suistumisista on päivän mittaan tullut viitisentoista ilmoitusta. Poliisin omien havaintojen mukaan tapauksia on paljon enemmän, 50-60 Hämeenlinnassa. Jonkin verran autoja on jätetty kesken matkan levikkeille ja tienvieriin, kun kuljettajan usko perille pääsyyn on loppunut.

– Poliisi on käynyt paikalla niissä tapauksissa, joissa suistuminen on aiheuttanut muutakin vahinkoa kuin oman auton vaurioita. Veikkaan, että moni joutuu tarkistuttamaan pyöränkulmia, kun autoja on pitänyt pysäyttää ajamalla kiinni jalkakäytävän reunaan. Ihmiset näyttävät ajavan aivan kuin kesäkelillä, ja sitten ei saadakaan pysäytettyä, Iivari sanoo.

Hänen mukaansa keskustan kadut olivat aamuseitsemän aikaan peililiukkaita ja esimerkiksi Viisarin mäki oli samassa kunnossa.

Hämeenlinnan kaupungin katujen vastaava kunnossapitomestari Markus Lahtinen sanoo, että lumisade alkoi aamuviideltä. Seitsemältä tehdyn tarkastuskierroksen mukaan ei ollut liukasta. Kahdeksalta autot olivat kiillottaneet tiet peileiksi ja suolaus alkoi. Hiekoitus alkoi yhdeksältä.

– Perjanttaina oli normaali talvikeli talvirenkailla ajaville. Autoilijoiden pitää varautua keliin, me olimme siihen varautuneet, hän sanoo ja pitää liukkaudentorjunnan aloittamista suorastaan salamannopeana.

Rengasliikkeet tukkeutuivat

Lumen tulo aiheutti ryntäyksen renkaanvaihtoon. Aulangontien pesun ja huollon yrittäjä ja toiminnan vastaava Markku Eerola kertoi perjantaina, että piha oli täynnä renkaanvaihtoon pyrkiviä. Ajat maanantaille ja tiistaille oli myös varattu, mutta sen jälkeen tilaa on, kun säätiedotus on luvannut lämpenevää.

– Meillä on viisi miestä vaihtamassa renkaita. Nyt ei tehdä mitään muuta, Eerola sanoi.

Euromasterin rengasmyyjä Harri Heino kertoi perjantaina, että renkaanvaihdon ajanvarauspaikat täyttyivät heti alkuviikosta, kun pakkasta ja lunta ruvettiin lupailemaan.

– Hyvin huonosti pystymme palvelemaan niitä, jotka tulevat ilman ajanvarausta. Meillä kolme miestä vaihtaa renkaita alle ja kaksi asentaa uusia renkaita vanteille. Enempää työpisteitä ei ole, hän sanoi. (HäSa)

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic