Uutiset

Risteily ei ole tervettä

Turun satamassa väki on huonossa kunnossa. Osa ihmisistä ei pysy pystyssä omin jaloin, osa valittaa särkyjään. Väkeä kuljetetaan pois paikalta autolasteittain, ja tilanne on kaoottinen. Silja Europa on tuonut risteilymatkustajat takaisin satamaan.

Ruotsinlaivalla voi kokea valaistuksen. Yhtäkkiä huomaa, että on aivan erilainen kuin muut paatissa olijat. Enkä tarkoita nyt sitä perinteistä homo/hetero-asetelmaa vaan sitä, että hetkeksi kyseenalaistaa risteilyjen mielekkyyden.

Ihmiset maksavat itsensä kipeäksi päästäkseen laivalle tuhlaamaan ja tuhoamaan terveyttään. Mielenkiintoisia tilanteita tulee väkisinkin eteen, kun suljettuun tilaan keskelle merta ahtautuu kaksi tuhatta ihmistä. Etenkin, kun näistä puolet on humalaisia suomalaisia.

Suomalaiset eivät tunnetusti puhu eivätkä pussaa, mutta risteilyillä tämä asia muuttuu. Kirkossa ujosti virsiä jupisevat ukonköriläät veisaavat joukolla ”Holvikirkkoa” karaoken tahdissa niin, että raikaa. Karaoken joukkolaulannat ovat silti vielä musiikkia korville verrattuna siihen esitykseen, joka alkaa bussissa kotimatkalla. Kuten elokuvamaailmassakin, jatko-osat ovat aina alkuperäisesitystä huonompia.

Laulamisen, puhumisen ja pussaamisen lisäksi tapahtuu paljon muutakin, mutta moneen niistä aktiviteeteista liittyy alkoholi. Kenelläkään ei taida olla tarkkaa tietoa siitä, paljonko matkustajien promillekeskiarvo on. Varovaisesti arvioiden viinaa kuluu yhden vuorokauden aikana enemmän kuin paljon, kuten tupakkaakin. Jos terveysviranomaiset hoksaisivat, millaisia paheen pesiä risteilijät ovat, ne todennäköisesti kiellettäisiin lailla.

Terveyden lisäksi laivoilla tuhlataan isoja määriä rahaa. Matkustajat ostavat tavaroita, joita eivät koskaan tarvitse, kuten laivayhtiön t-paitoja tai tuotteita, joita kukaan ei kuitenkaan huomaa. Vai luuleeko joku kalliin parfyymin ostanut tosiaan, että työkaverit huomaavat hänen panostaneen puolet kuukausipalkastaan uuteen tuoksuun?

Yksittäisten matkalaisten ostoksiin käyttämät rahat ovat vain pisara meressä, kun risteilyjen kuluja pohtii suuremmassa mittakaavassa. Laivassa on lukemattomia ravintoloita ja niiden kylmätiloja, saunaosastoja, uima-altaita ja kauppoja. Sähköllä toimivia laitteita laivassa lienee enemmän kuin siinä on ruuveja. Yhden laivan kuluttamalla sähkömäärällä kerrostaloasukas pärjäisi kohtuullisen pitkään.

Suurin osa laivoista tyytyy kaartelemaan päämäärättömästi merellä. Laivayhtiö haluaa ymmärrettävästi pitää ihmiset laivassa tuhlaamassa mahdollisimman pitkään. Lyhyen merimatkan kulkemiseen Turusta Tukholmaan kuluu matkustajan kannalta turhan monta tuntia. Siinä ajassa krapula ehtii iskeä jo monelle.

Kyllähän ruotsinlaivalla aina hauskaa on. Monet eivät vain kotiin päästyään muista sitä.

Päivän lehti

5.6.2020