Uutiset

Risteys, jossa kaikki muuttui

Ex-triathlonisti Lasse Vuorta harmittaa päähän kohdistuneiden iskujen vähättely. Hän sai aivovamman pyörälenkillä sattuneessa onnettomuudessa.

Silmät seisovat päässä tai pyörivät kuin flipperipallot. Jalat eivät kanna. Ihminen on jossain tietoisuuden toisella puolen. Diagnoosi: lievä aivotärähdys.  

Tuttu tarina esimerkiksi jääkiekossa. ”Lievän aivotärähdyksen” tai ”vain aivotärähdyksen” jälkeen pelaaja kiirehtii takaisin peleihin. 

Lasse Vuorelta nämä tarinat eivät mene ohi. Häntä harmittaa päähän kohdistuneiden iskujen ja niistä tulleiden oireiden vähättely. Hän on törmännyt uutisoinnissa jopa termiin pysyvä aivotärähdys. 

27-vuotias Vuori on ex-triathlonisti. Hän ehti saavuttaa 23-vuotiaiden sarjassa kaksi SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia. 

Nyt Lasse Vuori elää diffuusin aksonivaurion ehdoilla. Se ei ole pysyvä aivotärähdys. Se on vaikeasti ennustettava aivovamma.  

Toukokuussa 2013 Vuori oli noin 50 kilometrin pyörälenkillä Jyväskylässä. 

Hän rullasi kevyen liikenteen väylällä tuttuun risteykseen, vauhtia oli noin 30 kilometriä tunnissa. Kääntyvä auto tuli risteyksessä suoraan eteen. Kuljettaja ei havainnut pyöräilijää, vaikka näkyvyys risteyksessä on esteetön. 

Vuori paiskautui voimalla auton konepellille. Kypärä oli päässä, mutta törmäys oli kova.

Vuori ei muista, menettikö tajuntansa. Jos menetti, tajuttomuus oli lyhyt. 

Ambulanssi ja poliisi tulivat paikalle. Sattuuko mihinkään, Vuorelta kysyttiin, mutta ei hän oikein osannut vastata. 

Ensihoitajat eivät havainneet Vuoressa asfaltti-ihottumaa pahempia vammoja. Jos oireita tulee, varmaan hakeudut sairaalahoitoon, hänelle neuvottiin.

Vuori käyttäytyi kuin autopilotti olisi mennyt päälle. Siksi hän olisi luultavasti polkenut kotiin hieman niin kuin KalPan Antti Halonen pelasi vuosi sitten vaihdon loppuun, vaikka oli saanut iskun, joka aiheutti aivovamman ja lopetti uran. Vuoren pyörän etuhaarukka oli kuitenkin katkennut kolmesta kohtaa, ja rungossa oli halkeamaa. 

Sillä pyörällä ei enää ajettu. 

Seuraavana päivänä Vuori hakeutui päänsäryn vuoksi Keski-Suomen keskussairaalan päivystykseen. 

Se on ”vain aivotärähdys”. Ota Buranaa, hänelle sanottiin. 

Kymmenen päivää myöhemmin Vuori meni päänsäryn, huimauksen ja pahoinvoinnin vuoksi uudestaan sairaalaan. Hän ei päässyt lääkärille, mutta sairaanhoitaja tulosti lapun aivotärähdyksen jälkioireista ja vakuutti, että ne menevät ohi.  

Oireet helpottivatkin. Vuoren vanhemmat tosin tekivät pitkin kesää sellaisia havaintoja, että heidän poikansa oli hieman poissaoleva. Mutta olihan hänen suunnitelmissaan isoja kisoja, esimerkiksi uran ensimmäinen triathlonin täysmatka. Ehkä hän vain keskittyi niihin. 

Vuori yritti jatkaa tavoitteellista triathlon-harrastustaan. Hän pystyi toisinaan harjoittelemaan ilman oireita. Ongelma oli siinä, että usein hän ei vain millään saanut lähdettyä lenkille. 

Fysiikan opiskelija palasi syksyllä yliopistolle. Hän oli aiemmin opiskellut 50–60 opintopistettä lukuvuodessa. Nyt luennoilla oli keskittymisvaikeuksia, eikä muisti pelannut niin kuin ennen.

Vuoren oireita ihmeteltiin. Epäiltiin, että hänellä on mykoplasma.  

Kesällä 2014 Vuori keskittyi lepäämiseen. Syksyllä yliopistolla hän oli parin viikon jälkeen aivan poikki. 

Ei voi kolmen kuukauden lepäämisen jälkeen simahtaa kahdessa viikossa, Vuori tuskaili.

Samoihin aikoihin hän näki artikkelin aivovamman oireista. Poikkeavaa väsymystä, huonomuistisuutta, keskittymisvaikeuksia, aloitekyvyttömyyttä. Tuntui kuin jokaisessa kohdassa voisi laittaa rastin ruutuun. 

Vuori oli varma asiastaan, mutta yleislääkäri ei löytänyt tarvetta kirjoittaa lähetettä neurologille. Hän kuitenkin kehotti menemään yksityisvastaanotolle, jos haluaa asiasta varmuuden. 

Vuori meni. Magneettikuvat eivät aivovammaa aina paljasta, mutta neuropsykologisista tutkimuksista löytyi selkeitä poikkeamia.

Diffuusi aksonivaurio.

Sen kanssa Vuori on opetellut elämään yli kahden vuoden ajan. Kaikki pitää osata ennakoida.

Iloa ja nautintoa Vuori saa parisuhteesta sekä liikunnasta, joskin liikunnan määrä on romahtanut terveistä ajoista

Kaupan hälinässä on syytä panna korvatulpat korviin. Unta on saatava vähintään kymmenen tuntia yössä. On virkeitä päiviä ja väsyneitä päiviä. Väsyneinä päivinä arjen pyörittäminen jää täysin puolisolle. 

Jos Vuori menee luennolle, hän tarvitsee päiväunet ennen ja jälkeen. Fysiikan opiskelu vaatii paljon matemaattisia ponnisteluja. Ne taas kuormittavat aivoja, joten opiskeluvauhti on hidasta. Jos hän olisi terve, maisterin paperit olisivat kädessä noin vuoden päästä.

Nyt valmistuminen on hämärän peitossa. Siksi myös tulevaisuus ja toimeentulo ovat kysymyksiä täynnä. 

Vakuutusyhtiöltä Vuori sai aikoinaan uuden pyörän parissa viikossa. Vammasta ei sen sijaan ole lopullista päätöstä tullut parissa vuodessa. Vuori on varma, että luvassa on vähintään vamman vähättelyä.  

Parhaassa tapauksessa osa oireista voi joskus lieventyä. Aivovamma on kuitenkin pysyvä.

 

Asiasanat

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic