Uutiset

Ristiriita

Kahden kaupunkilehden toimittajan, oikeammin kai toimittajan ja avustajan, välinen kiistely Hämeen Sanomien säestyksellä on nyt kaiketi loppunut kuin kananlento, vaikka vielä joitakin jälkimaininkeja esiintyisikin.

Päinvastaisista vakuutteluista huolimatta monelle lukijalle jäi asiasta sellainen käsitys, että kun paikkakunnan demarit määräsivät, niin kirjoittajat tottelivat. Se sitten sananvapaudesta. Näin on, vaikkei näin olisikaan.

En osaa enkä halua ottaa kantaa siihen, kuka tässä Aulanko-gatesa on ollut oikeassa tai väärässä. Sen sijaan suosittelisin edes suljetuissa piireissä pohdintaa siitä, voiko toimittaja hyvin omantunnoin olla samaan aikaan sekä toimittaja että jonkun puolueen edustaja jossakin merkittävässä kunnallisessa lautakunnassa.

Ainakin vanhan kaavan mukaan toimittajan velvollisuus on mahdollisimman pian julkistaa kaikki se merkittävä tieto, mikä hänellä hallussaan on, muistaen tietysti tietojen tarkistamista koskevat säännöt. Kunnallisena luottamushenkilönä hän ei voi kuitenkaan menetellä näin yksioikoisesti. Ennemmin tai myöhemmin toimittaja-luottamusmiehen on päätettävä, kumpi hän oikeasti haluaa olla. Ristiriita on valmis.

Sellaista ristiriitaa heijasteli tämäkin eipäs-juupas-leikki lehtien palstoilla.

Tuomo Pöntynen

Päivän lehti

9.7.2020