fbpx
Uutiset

Risto Isomäelle elämäntyöpalkinto – Tiedonjulkistamisen seitsemän valtionpalkintoa monen alan tekijöille, mukana muun muassa Paleface

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko: Viestintä on vuoropuhelua, joka osallistaa keskustelemaan.
Palkitsemisperusteiden mukaan Risto Isomäki kysyy, herättää keskustelua, perustelee ja pyrkii muutokseen kohti kestävää tulevaisuutta. Kuva: Joel Maisalmi
Palkitsemisperusteiden mukaan Risto Isomäki kysyy, herättää keskustelua, perustelee ja pyrkii muutokseen kohti kestävää tulevaisuutta. Kuva: Joel Maisalmi

Tieto- ja tieteiskirjailija Risto Isomäki on saanut valtion tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon. Elämäntyöpalkinto myönnetään erityisen ansioituneesta ja pitkäjänteisestä työstä.

Palkinnon luovutti tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.).

Elämyksiä ja tietoa elämisen edellytyksistä

Suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2005 Sarasvatin hiekkaa -kirjallaan tulleen Isomäen ansioiksi mainitaan muun muassa kyky yhdistää tutkimistietoa mielikuvituksellisiin juonenkulkuihin.

Isomäki on julkaissut 25 vuoden aikana kirjan joka vuosi. Tuotannon kantavia teemoja ovat ympäristön tuhoutuminen ja ilmastonmuutos.

– Kirjat tarjoilevat lukijoille elämysten ja jännityksen ohella tietoa elämisen edellytyksistä: meristä, puista, jäätiköistä ja eläimistä, palkinnon perusteluissa todetaan.

Tuotantonsa ohella Isomäki osallistuu myös aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Vastapaino nopeatempoiselle uutisjournalismille

Seitsemän valtion tiedonjulkistamispalkintoa myönnettiin puolestaan keskenään hyvin erilaisille tekijöille ja tekijäryhmille.

Suurimman palkinnon sai digitaalisen journalismin alusta Long Play -media, jota perusteluissa kehutaan perusteelliseen taustatyöhön ja faktoihin pohjautuvan digitaalisen journalismin edelläkävijänä.

Median sanotaan tarjoavan vastapainon nopeatempoiselle ja kaupallistuvalle uutisjournalismille.

– Se nostaa esille vaiettuja tai vähemmälle huomiolle jääneitä aiheita ja käsittelee niitä informatiivisesti mutta myös viihdyttävästi, perusteluissa todetaan.

“Tiedonjulkistaminen ei ole yksisuuntaista”

Palkinnot jakanut Saarikko painotti juhlapuheessaan tutkitun tiedon tarpeellisuutta arjessa. Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 tuo hänen mukaansa mahdollisuuden lisätä tieteen avoimutta ja tiedon julkisuutta.

– Tiedonjulkistaminen ei ole yksisuuntaista, asiantuntijalta maallikolle kohdistuvaa, vaan viestintä on vuoropuhelua, joka osallistaa yleisönsä keskustelemaan, ministeri sanoi.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä.

Palkinnot myöntää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä opetus- ja kulttuuriministeriö

Tiedonjulkistamispalkinnot 2020

Risto Isomäki ,elämäntyöpalkinto.

Long Play (Hanna Nikkanen, Antti Järvi, Ilkka Karisto, Reetta Nousiainen, Jussi Ruusila, Riku Siivonen, Anu Silfverberg, Johanna Vehkoo ja Ilkka Pernu).

Jouko Aaltonen ja Seppo Sivonen, teoksesta Orjia ja isäntiä – ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla.

Fanny Fröman, Lasten uutiset.

Anna-Kaisa Hiltunen, teoksesta Euroopan porteilla – turvapaikkapolitiikan vaikeat vaiheet.

Juha Kauppinen, teoksesta Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista.

Kai Myrberg ja Matti Leppäranta, teoksesta Itämeri ja ihminen.

Paleface (Karri Miettinen) ja Esa Salminen, teoksesta Kolmetoista kertaa kovempi – räppärin käsikirja.

Menot