fbpx
Uutiset Valkeakoski

Valkeakoskelainen vloggaaja Risto Viitanen sai kuvansa patsaaseen Helsinkiin - Näin harrastuksesta tuli työ

Itsenäiset yrittäjät saivat oman patsaan Kansalaistorille: ”Patsas kuvastaa yrittäjyyden murrosta ja työelämän monimuotoisuutta”. Valkeakoskelainen Risto Viitanen kertoo, kuinka hän rohkeni tehdä rakkastaa harrastuksestaan julkisen työn, jota seuraa jopa miljoonayleisö.
Patsas rohkeudelle seisoi Kansalaistorilla Helsingissä keskiviikkoiltaan saakka. Kuva: Ukko.fi
Patsas rohkeudelle seisoi Kansalaistorilla Helsingissä keskiviikkoiltaan saakka. Kuva: Ukko.fi

Helsingin Kansalaistorilla paljastettiin alkuviikosta itsenäisten yrittäjien kunniaksi tehty patsas, joka seisoi Kansalaistorilla keskiviikkoon asti kunnianosoituksena kaikille itsenäisesti yrittäville suomalaisille.

Yksi kolmesta patsaassa kuvatusta yrittäjästä on Sääksmäellä syntynyt ja Valkeakoskella asuva sähköalan diplomi-insinööri Risto Viitanen.

53-vuotias ehti olla palkkatöissä 28 vuotta ennen oman yrityksen perustamista. Hän työskenneli aiemmin muun muassa UPM-Kymmenellä ja Empowerilla.

– Käännekohta elämässäni tuli työuupumuksen myötä. Olin pitkällä sairauslomalla, jolloin ajattelin asioita uudestaan. Se johti siihen, että vuonna 2017 irtisanouduin töistäni ja aloin tekemään sitä missä oma intohimoni on, Viitanen kertoo.

Harrastuksesta työksi

Vuonna 2015 hän aloitti harrastuksensa innoittamana vloggaajana eli videobloggaajana. Oma harrastus kantoi Velogi Media -nimiseksi yritykseksi neljä vuotta myöhemmin.

– Velogi-kanavalla on YouTubessa yli 27 000 tilaajaa ja sillä olevia videoita on katsottu yli 6 miljoonaa kertaa. Kanava on valittu maailman maastopyöräilykanavien top-100-listalle. Kaikki alkoi oman intohimoni innoittamana kokeiluna, ja pieni liiketoiminta oman vlogin ympärillä kasvoi ja kasvoi vuosien mittaan yrityksen kokoiseksi toiminnaksi.

Risto Viitanen muistelee, että oman harrastuksen muuttaminen yritystoiminnaksi tapahtui ensimmäisen nettiin ladatun videon jälkeen asteittain.

– Lamppu syttyi, kun näin ne kommentit ja keskustelun, joka syntyi ensimmäisen videon jälkeen. En ollut mikään ammattilainen, mutta huomasin, että kokemukseni olivat merkityksellisiä muille.

Aluksi pelotti

Alku videobloggaajana oli hidasta. Oman yleisön ja katsojien löytyminen tapahtui vaiheittain.

– Alusta asti pyrin kuitenkin tekemään toiminnasta mielekästä myös kaupallisesta näkökulmasta. Taka-alalla oli ajatus siitä, että teen tätä tosissani ja hyvin, mutta toki omissa rajoissani. Pikkuhiljaa yleisön kasvaessa yritykset kiinnostuivat enemmän ja enemmän toiminnastani. Minulla oli kuitenkin koko ajan hyvin realistinen kuva yrittäjyydestä ja selvitin paljon asioita etukäteen.

Oman yritystoiminnan käynnistämiseen liittyi myös pelkoja.

– Aluksi pelkäsin, että heitänkö tässä nyt koulutukseni ja aiemman työurani roskiin. Kannusteena oma terveys painoi kuitenkin paljon vaakapuntarissa. Mietin myös, että pilaanko harrastukseni tällä. Totuus on kuitenkin se, että nyt saan tehdä töitä sen asian ympärillä, joka on intohimoni. Pelko oli turhaa.

“Tämä kesä oli paras kaikista”

Kahden vuoden kevytyrittäjyyden jälkeen Viitanen perusti y-tunnuksella toimivan yrityksen vuonna 2019.

Koronavuosi 2020 herätti hänessä aluksi ristiriitaisia tunteita. Mainostulot putosivat pandemian alussa 25–30 prosenttia.

– Kevään edetessä katsojamäärissä oli kuitenkin huikeita nousuja. Videot löysivät yleisönsä ja lopputuloksena tämä kesä on ollut paras kaikista. Ihmiset ulkoilevat entistä enemmän ja ovat kiinnostuneita lajista. Halu päästä liikkumaan on ollut suuri, Risto Viitanen iloitsee. HäSa

Patsas rohkeudelle

Kansalaistorille pystytetty taideteos on osa kevytyrittäjyyspalvelu Ukko.fin laajempaa kampanjaa, jonka tavoitteena on nostaa keskustelua itsenäisten yrittäjien asemasta, kertoa heidän tarinoitaan ja auttaa saamaan yksinyrittäjien ja kevytyrittäjien ääni esille yhteiskunnallisesti.

Patsaan ulkonäkö pidettiin yllätyksenä siinä kuvatuille yrittäjille aina paljastamishetkeen asti.

Patsas oli näytillä Kansalaistorilla maanantaista keskiviikkoon, jonka jälkeen se siirretään toiseen paikkaan.

Menot