Uutiset

Robert Ven on nyt Suomen ykkössoutaja

Hämeenlinnan Soutajien Robert Ven toteutti yhden merkittävistä urheilijan unelmistaan. Juniorimitaleita jo sylikaupalla kahminut Ven on nyt soudun SM-ykkönen myös aikuisissa.

-Hyvät ovat fiilikset. Viime vuonna tuli pronssia, joten kehitytty on ja nyt saavutettu uralla yksi etappi, joka on ollut pitkään haaveena, Ven tunnelmoi.

Miesten yksiköiden A-finaalissa vastakkain olivat kokemus ja nuoruuden vimma. Kohta 21 vuotta täyttävä Ven oli lopulta selvästi nopeampi kuin konkari Klaus Geiger. Voittomarginaali oli yli 13 sekuntia.

-Ehkä minä ennakkosuosikkina lähdin, kun aiemmin kesällä Tampereen Kaukajärven kisassa oli kutakuinkin samat nimet, ja olin silloin ykkönen. Alkuerät lauantaina eivät kuitenkaan menneet yhtä hyvin, ja vähän painoi kropassa parin viikon takaiset nuorten MM-kisat.

-Tänään kaikki meni suunnitelman mukaan. Ensimmäinen tuhat metriä oli kansainvälisestikin hyvää menoa, toinen tonni rupesi jo vähän painamaan, Ven kertasi.

Alle 23-vuotiaiden SM-mitalit jaettiin samojen lähtöjen perusteella, joten Ven pokkasi kultaa myös juniorisarjasta.

Kaksikoissa Ven sijoittui seuratoverinsa Antti Kolarin kanssa pronssille. Junioreissa Hämeenlinnan Soutajien uusi tulokas Samuli Seppälä souti heti ensimmäisissä avovesikilpailuissaan SM-prosssia. Pariairokaksikoissa Seppälä sai hopeaa parinaan Saku Siirilä.


Lontoo kaukana, ?Rio lähempänä

Robert Venin tärkeimmät kisat ovat tältä kaudelta paketissa.

-Isoveneiden SM-kisassa soudan vielä Hämeenlinnan joukkueessa. MM-kisoihin minua ei ole valittu, enkä tiedä, lähtisinkö vaikka olisinkin. Sen verran väsymys painaa jo.

Harjoittelumotivaatiota Venillä kuitenkin riittää. Jos kaikki menee aivan nappiin seuraavan vuoden aikana, janakkalalainen saatetaan nähdä olympiavesillä Lontoossa ensi vuonna.

-Sanotaan nyt, että paljon on vielä tehtävää. Tänä kesänä maailmancupkisassa Hampurissa meni hyvin, mutta siitä pitäisi varmaan 10-20 sekuntia vielä saada pois. En ole varma, riittäisikö sekään olympiapaikkaan.

-On tällaista 10 sekunnin vuosikehitystä ollutkin, mutta se käy aina vaikeammaksi, kun ikää tulee lisää, Ven pohtii.

Lontoon kisoihin Ven ei suhtaudu pakkomielteisesti. Nuorten MM-kilpailut ja lukuisat muut kisat pitävät taatusti vireänä.

Suurempi tähtäin kohdistuu Rion olympiakisoihin 2016.

-Rioon panostetaan täysillä. Jos kisoihin asti pääsee, on ihan kohtuulliset mahdollisuudet menestyä.

-Sanna Sten ja Minna Nieminen jäivät Ateenan olympiapaikasta (2004) muistaakseni 0,2 sekuntia, mikä on soudussa ihan järjettömän lyhyt aika. Neljä vuotta myöhemmin he olivat hopealla, Ven havainnollistaa.

Raa’an harjoittelun lomassa opiskelu pitää Venin mielen virkeänä. Hän opiskelee rakennustekniikkaa Helsingin Aalto-yliopistossa.

-Kesän olen asunut Hämeenlinnan seudulla, mutta kohta muutan takaisin Helsinkiin. Se on sitten taas koulua ja täysipäiväistä harjoittelua rinnakkain. (HäSa)