Uutiset

Robotit maailmannäyttelyn musatähdiksi

Vapise Beyonce, tutise Madonna! Japani on pestannut ensi vuoden maailmannäyttelyn avajaisten musiikkitähdiksi pelkästään robotteja.

Avajaisissa kuullaan monenmoista musiikkia torvibändien soinnista aina rappiin asti. Ja kaikki artistit ovat kirjaimellisesti rautaista sorttia.

Vuoden 2005 maailmannäyttely avataan Toyota-moottorijätin tyyssijassa, Keski-Japanissa sijaitsevassa Aichissa.

Toyota ilmoitti, että sen näyttelypaviljongissa voi nähdä muun muassa kaksijalkaisen trumpetistihumanoidin. Se pistää robottikavereidensa kanssa haisemaan sävelmän When The Saints Go Marching In.

STT

Mietintämyssy jo käytössä

Ankkalinnan Pelle Pelottoman keksintö mietintämyssy on nyt enemmän tai vähemmän todellisuutta. Neljä amerikkalaista koehenkilöä on pystynyt käyttämään ajatustensa avulla tietokonetta. He ohjasivat konetta ”ajatteluhatulla”.

Merkillinen hattu rekisteröi käyttäjänsä ajatuksia elektrodien avulla. Mietintämyssyn käyttökokeesta tiedotti Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemia.

Huomionarvoista on se, että ajatteluhattu ei edellytä minkäänlaista kirurgiaa tai implantteja.

– Koe osoitti, että ihmiset voivat oppia käyttämään ajatuksia tietokoneen kursorin nopeaan ja tarkkaan liikuttamiseen, arvioi Albanyssa toimivan New Yorkin osavaltion yliopiston tutkija Dennis McFarland.

Mietintämyssy rekisteröi ajatuksia mittaamalla aivosähkökäyrää eli niin kutsuttua EEG-käyrää.

STT-Reuters

Viiniä Kiinassa jo 9 000 vuotta sitten?

Kiinan neoliittiajan väestö on saattanut valmistaa viiniä ensimmäisenä maailmassa. Amerikkalaiset tutkijat ilmoittavat löytäneensä todisteita siitä, että Pohjois-Kiinassa tehtiin viiniä jo 9 000 vuotta sitten.

Viinitodisteet löytyivät ruukkujen sirpaleista. Ruukkujen tekoajaksi määritettiin noin 7 000 eKr.

Tätä ennen vanhimmat todisteet viinin valmistuksesta on löydetty nykyisen Iranin alueelta, Hajji Firuz Tepestä. Siellä viiniä tehtiin noin vuonna 5 400 eKr.

STT-Reuters

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic