fbpx
Uutiset

Robotit vauhdittavat Suomen talouskasvua kohentamalla työn tuottavuutta, kertoo VTT:n selvitys

Robottien ja automaation ansiosta Suomen kansantuote voi kasvaa kuusi prosenttia perusuraa enemmän vuoteen 2030 mennessä, käy ilmi tuoreesta raportista. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tekemän selvityksen mukaan robotiikka tuo kansantuotteen vuosikasvuun puolen prosentin lisäyksen.

Robotiikka nostaa työn tuottavuutta ja mahdollistaa yrityksille uusia aluevaltauksia. Selvityksen mukaan työpaikat eivät välttämättä vähene, vaikka tehtävänimikkeitä katoaa. Väittämää perustellaan muun muassa sillä, että robotiikan ansiosta kilpailukyky voi vahvistua.

– Jos yritys tai liiketoiminnan alue on kilpailukykyistä ja kannattavaa, se menestyy ja kasvaa, se tuo tuloja, työpaikkoja ja hyvinvointia, sekä suoraan että epäsuoraan, selvityksessä kirjoitetaan.

Työpaikat eivät katoa robottien suihin myöskään siksi, että useimmiten automatisaatioaste ei yllä lähelle sataa prosenttia. Selvityksen mukaan tavallisimmin automatisaatioaste on alle 50 prosenttia.

Selvitys arvioi, että robotisaation ansiosta Suomen kokonaistyöllisyys kasvaa, mutta työllisyysvaikutukset vaihtelevat aloittain. Esimeriksi kaupan alalla henkilöstömäärä todennäköisesti vähenee.Terveydenhuollossa automaatiolta vaaditaan paljonSelvitys huomauttaa, että automaation, robotiikan, tekoälyn ja digitalisaation hallitseminen on erittäin tärkeää, jotta Suomelle keskeiset teollisuuden alat menestyvät tulevaisuudessa. Suomalaiset pärjäävät globaalissa kilpailussa esimerkiksi metsäkoneiden, satamalaitteiden ja kaivoskoneiden valmistajina.

Terveydenhuollon alalla on käynnissä paljon kokeiluja robotiikassa, mutta selvitys arvioi, että merkittäviä teknologiaharppauksia ei ole näkyvissä ainakaan vielä. Robottien käyttöä rajoittavat tiukat vaatimukset automaation laadusta ja täydellisestä luotettavuudesta. Toisin on teollisuudessa, jossa käsitellään elottomia tuotteita ja tavaroita.

– Ei haittaa, vaikka välillä tavarat rusentuvat automaatiohäiriöissä. Palvelu- ja terveydenhuollossa ei vastaavia häiriöitä voi olla, selvitys huomauttaa.

Raportti on tehty osana valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoimintaa.


Asiasanat

Menot