Uutiset

Robotti vapautti kellontuijotukselta

Robotti lypsää lehmiä 24 tuntia vuorokaudessa Anja ja Tapani Tupalan tilalla Hauhon Ilmoilassa. Lehmät saavat käydä lypsettävänä milloin vain haluavat, oli yö tai päivä.

Maitotilallisten ei enää tarvitse tuijottaa kelloa.

– Ennen ihmisen oli aina oltava paikalla ja määrätyllä kellonlyömällä. Navetalla oli oltava joka päivä kello kuusi aamulla ja kello 17 illalla, kertoo emäntä Anja Tupala.

Robotti on vähentänyt työn fyysistä rasitusta, mutta toisaalta rasitus on siirtynyt muihin töihin, kuten siivoukseen.

– Ennen ei tahtonut jäädä voimia mihinkään ylimääräiseen. Nyt jää aikaa eläinten terveyden seurantaan, kiiman tarkkailuun ja paikkojen puhtaana pitämiseen.

Lypsettävien määrä tuplaantui
Työn määrä ei ole vähentynyt. Tilan lehmäluku tuplaantui uuden, valoisan ja ilmavan, helmikuussa käyttöön otetun navetan myötä.
Nyt navetassa on 52 lypsävää ja nuori karja päälle. Lisääkin lypsäviä mahtuisi, mutta 65 alkaa olla maksimi, jonka robotti vuorokaudessa pystyy lypsämään.

– Kun eläimiä on enemmän, on enemmän sairauksia ja enemmän poikimisia. Poikimisia on tietysti vahdittava. Kaksitoista vasikkaa on nyt juotettavana käsin tuttiämpärillä.

Tupalan navetassa työn fyysistä rasitusta vähentää myös automaattinen kone, joka puhdistaa ritiläkäytävät. Kone lähtee säännöllisin välein liikkeelle puhdistustöihin samaan tapaan kuin itsestään liikkuva ruohonleikkuri.

– Käytävien puhdistus oli homma, joka otti niskoihin ja hartioihin.

Parret puhdistetaan edelleen käsi, koska parsien puhtaus on tuiki tärkeä. Lehmien utareiden terveys lähtee parsista. Jos parret pysyvät puhtaina, utareetkin pysyvät puhtaina.

Lehmät olivat nopeita oppimaan
Tupalat rakentavat parhaillaan eläimille ulkotarhaa, jonne ne voivat mennä jaloittelemaan halunsa mukaan. Emäntä toivoo, että eläimet saavat kulkea ulkona myös talvella.

Lypsyrobotti pesee lehmän vetimet joka kerta ennen kuin asettelee lypsimet vetimiin yksitellen. Lypsyn päätyttyä se suihkuttaa vielä hoitoainetta vetimiin. Anja Filppula / HäSa

– Tekee hyvää sorkille, kun lehmät kulkevat lumessa. Lumi puhdistaa sorkkia hyvin.

Navetassa lehmien päivä jakaantuu tasan kolmeen tehtävään: eläimet liikkuvat vapaasti robotin lypsettävänä, syövät tai vain lepäävät.

– Luulen, ettei lehmillä voi tämän kivempaa olla. Saa syödä, kun huvittaa, maata kun huvittaa ja tyhjentää utareet kun huvittaa, hymyilee Anja Tupala.

Kun lypsyrobotti hankittiin, Tupalat miettivät kuinkahan lehmät siihen oppivat, kun ovat tottuneet aamu- ja iltalypsyihin. Osoittautui, että eläimet olivat nopeita omaksumaan uudet tavat.

– Ne oppivat saman tien käymään robotissa milloin vain, Tapani Tupala sanoo.

Robotti jakaa rehua erä kerralla
Pari päivää sitten poikinut hieho näyttää, miten se oppii. Se menee itsekseen robottiin, mutta jää robottiin kuikuilemaan kuin ei oikein tietäsi, mihin jatkaisi. Emäntä menee eläintä auttamaan ja avaa sille robotin portin.

– Hiehoa voi aluksi totutella robottiin niin, että se saa ruokaa pelkästään robotilla, Tapani Tupala kertoo.

Maidosta raskaat utareet ja robotista saatava ruoka ovat houkuttimia, jotka saavat eläimen tulemaan lypsyrobotin käsittelyyn. Väkirehua robotti jakaa pienen erän kerralla.

Rehun määrä on jokaisella eläimelle määritelty yksilöllisesti.

– Ruokamääriä voidaan säädellä eläimelle sen mukaan, missä tuotantovaiheessa eläin on. Niinhän ennenkin säädeltiin, mutta se tehtiin käsipelillä, Anja Tupala sanoo.

Lehmillä on vapaasti saatavilla aiv-rehua ruokintapöydältä ja käytössä kolme väkirehukioskia.

Hälytykset emännän kännykkään
Robotilla on taukoja vain sähkökatkoksien ja kolme kertaa vuorokaudessa tapahtuvien laitteistojen pesujen aikana. Anja Tupala saa kännykkään hälytyksen, jos navetalla on sähkökatkos tai jos siellä täytyy käydä jotain tarkistamassa.

– Ei haittaa yhtään, jos pitää olla kolme tuntia täällä olla yöllä, kun ei tarvitse olla enää kello kaulassa. Aamulla voi sitten nukkua pitempään.

Lypsyrobotti erottelee automaattisesti lääkemaidot ja ternimaidon omiin astioihinsa sekä pesee itsensä niiden lypsämisen jälkeen. Ne eivät joudu muun maidon joukkoon.

– Robottiin saa vaikka mitä lisälaitteita, esimerkiksi laitteita maidon laaduntarkkailuun, Tapani Tupala kertoo. (HäSa)