Kolumnit Uutiset

Rock-musiikkikin syntyi raunioista

Maailman hyvät asiat syntyvät aina vasta, kun ympärillä on tosi kurjaa.

– Olen oppinut, että parhaat ideat ovat syntyneet silloin, kun on epätoivoisimmillaan, totesi Nobel-palkittu taloustieteilijä Bengt Holmström Helsingin Sanomille jo 2009.

Esimerkin voi ottaa rock-musiikista, koska se jos jokin asia on hyvä.

Toinen maailmansota loi edellytykset rockin syntyyn. Sodan jälkeisessä Iso-Britanniassa rauniot olivat nähtävyyksien sijaan arkimaisemaa. Työläisperheissä vanhemmat kiristivät tehtaissa mutteria, jotta lapset pysyisivät kiinni leivänsyrjässä.

Tässä ympäristössä nuoret tutustuivat amerikkalaiseen bluesiin ja siitä kehittyneeseen rock ’n’ rollin ensimmäiseen aaltoon, Elvikseen ja Buddy Hollyyn.

Viikkokaupalla odotettuja lp-levyjä kuunneltiin, kierrätettiin, ja lopulta, kun käsiin osui kitara, opeteltiin. Tai jos Lemmy Kilmisterin elämäkertaa on uskominen, aluksi kitaraa vain kannettiin mukana, koska se kiinnosti tyttöjä.

Tarina on pääpiirteissään sama Lemmyn lisäksi The Beatlesin ja Led Zeppelinin jäsenillä ja heitä nuoremmalla Ozzy Osbournella.

Maailmansodan runnomassa ilmapiirissä haettiin helpotusta. Syntyi rock- ja sitä seurannut pop-kulttuuri, josta lopulta kehittyi kokonainen teollisuuden ala.

Suomi on vuoden 2017 alussa täysin erilainen paikka kuin Britannia 1940-luvun lopulla, mutta rock-muusikoiden tarinat ovat ajanjaksojen eroista huolimatta kannustavia.

Monen mielestä päättynyt vuosi 2016 oli umpisurkea. Prince, prinsessa Leia ja David Bowie lähtivät. Ei tullut Suomelle olympiakultaa, Euroopassa oli terrori-iskuja ja Amerikassa jytkähti Trump.

Veturimieskin enää heiluttaa, kun juna jyrää Hämeenlinnan ohi. Kiky kiristää nuppia samalla, kun hipsteri käskee syömään kikherneitä.

Vuodelta tuntuneesta loskatuiskusta huolimatta Suomen talous kääntyi varovaiseen kasvuun, ja suuret teollisuusvaltiot onnistuivat ratifioimaan ympäristön kannalta historiallisen Pariisin ilmastosopimuksen.

Hämeenlinnassa piipahtaa pian Guns N’ Roses, ja karkista poistui makeisvero. Siitä hyötyvät ainakin hammaslääkärit.

Ongelmat ja epäkohdat eivät poistu minnekään, vaikka vuosi vaihtuikin. Maailma ei ole vieläkään valmis, mutta mitään ei tapahdu, jos jää polkemaan paikalleen ja menneeseen. Niin ei tehnyt edes viime päiviinsä asti keikkaillut Lemmy.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic