fbpx
Uutiset

Rock'n'rollin suurmies Little Richard on poissa – kuolinsyy ei ole vielä selvillä

Suomessa muutaman kerran vieraillut pioneeri ja veteraani oli kuollessaan 87-vuotias.
Little Richardin (1932-2020) suuria hittejä olivat Tutti Frutti, Lucille ja Long Tall Sally. Kuva: Wikimedia Commons
Little Richardin (1932-2020) suuria hittejä olivat Tutti Frutti, Lucille ja Long Tall Sally. Kuva: Wikimedia Commons

Rock’n’rollin 1950-luvun suurmiehiin kuulunut Little Richard on kuollut. Hän menehtyi lauantaina 87-vuotiaana. Kuolinsyy ei ole vielä selvillä, mutta hänen kerrotaan kärsineen terveysongelmista useiden vuosien ajan. Ensimmäisenä asiasta kertoi yhdysvaltalainen rocklehti Rolling Stone.

Little Richard (oikealta nimeltään Richard Wayne Penniman) syntyi Maconin kaupungissa Yhdysvaltojen Georgian osavaltiossa 5. joulukuuta 1932.

Hänestä kehkeytyi jo nuorena rockin pioneerivuosien edelläkävijä, joka hallitsi sekä laulamisen, pianonsoiton ja laulúnteon että showmiehen elkeet ja meikkaamisen taidon. Ensimmäinen iso hitti oli Tutti Frutti vuonna 1955. Perässä seurasivat muiden muassa Long Tall Sally ja Lucille.

Paitsi nuoreen amerikkalaisyleisöön, Little Richard teki suuren vaikutuksen eurooppalaisiin ja varsinkin brittiläisiin 1960-luvun muusikoihin. Hän oli muiden muassa The Beatlesin jäsenten suuri idoli.

Englannissa Elton John totesi hänestä myöhemmin: “Little Richardin levyt olivat parhaita rock’n’roll-levytyksiä.”

Suomessa Remu Aaltonen lausui puolestaan: “Jos Little Richard ois ollu blondi, Elvistä ei ois ollu olemassakaan.”

Tähti vieraili Suomessa muutaman kerran, muun muassa Pori Jazzissa kesällä 1996 ja Helsingissä vuonna 1997.

Varhaisvuosien jälkeen Little Richardin musiikkiura oli välillä kokonaan katkolla ja välillä täysillä kierroksilla. Hän koki uskonnollisen herätyksen vuonna 1957, minkä vuoksi hän lopetti syntisenä pitämänsä rock’n’rollin esittämisen. Kymmenisen vuotta myöhemmin hän teki kuitenkin onnistuneen come backin mutta vain palatakseen saarnaajaksi 1970-luvun lopulla.

2000-luvulla Tutti Frutti soi taas kuten ennenkin. “On jäätelö hyvää kun yksin syö”, kuului Eero ja Jussi Raittisen sekä The Boysin suomenkielinen versio.

Asiasanat

Menot