Uutiset

Rohkeat kuviot taas tapetilla

Maalitela pyörähteli vielä joitakin vuosia sitten ahkerasti, kun remontoijat ja uudisrakentajat viimeistelivät kodin seinäpintoja. Tapetti ei enää ollutkaan se ainoa oikea seinämateriaali. Jos tapetti valittiin, se oli mahdollisimman neutraali, valkoisen ja beigen sävyinen, pienikuvioinen ja usein tekstiilitapetti.

Nyt tapetti on taas suosiossa ja rohkeastikin kuvioidut mallit kelpaavat sisustuksen säväyttäjiksi. Mallikirjojen lehdiltä huokuu retrohenkisyys eli menneiden vuosien muotivaikutelmat. Etenkin 1970-luvun värikkyys ja vahvat kuviot ovat innoittaneet suunnittelijoita. Malleissa on metallinhohtoa ja sametin pehmeyttäkin.

– Maanläheiset, pelkistetyt sävyt ovat kyllä edelleen pääosassa. Voimakaskuvioiset tapetit valitaan esimerkiksi yhdelle huoneen seinälle antamaan sisustukselle ilmettä. Tällainen seinäpinta kyllä sitten vaikuttaa aika vahvasti koko tilan tyyliin ja kalustamiseen, hämeenlinnalaisen Sisustuskuu-yrityksen omistaja Ulla Heinonen kertoo.

Heinosella on takaan pitkä työura sisustusalalla. Tekstiileihin keskittynyt Sisustuskuu palveli asiakkaita 14 vuotta Hämeenlinnan keskustassa. Nyt Heinonen toimii yhdessä sisustussuunnittelija Marita Heinon kanssa Laattapiste Collection-liikkeessä Tiiriössä. Saman katon alla ovat myynnissä niin tapetit kuin laaja valikoima laattoja ja kylpyhuoneen rakentamiseen ja sisustamiseen liittyviä tuotteita.

Punainen kiehtoo nyt sisustajaa

Värikarttojen ja tapettimallien äärellä nähdään nykyisin yhä nuorempia valitsijoita.

– Nuoriso on innostunut sisustamisesta. Oman huoneen tyyli halutaan luoda itse, enää eivät äidin valitsemat kalusteet ja tekstiilit välttämättä kelpaa.
Nuoret myös katsovat paljon sisustusohjelmia televisiosta, Ulla Heinonen tietää.

Räväkät retrotapetit ovat monien nuorten mieleen, lattian päällysteet ja tekstiilit valitaan samaan henkeen.

– Punainen on nyt hyvin suosittu väri sisustuksen tehokeinona. Verhomateriaalina suositaan pellavaa sekä maanläheisissä sävyissä että punaisena. Myös ruskea ja turkoosi ovat ajankohtaisia värejä.

Tapetin suosion kasvu ei sisustajaa hämmästytä.

– Tapettipinta on hillittynäkin viimeistellyn ja kodikkaan oloinen. Tapeteilla voidaan tehokkaasti luoda tunnelmaa ja muotoilla tilaa. Värien ja kuosien yhdistelymahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Nykyisin tapettimallistoihin liittyy usein myös tekstiilimallisto, joten yleisvaikutelma voidaan suunnitella harmoniseksi.

Palmurannalle tai hevoshakaan

Näyttävimpiä tapetteja ovat koko seinän peittävät kuvat, joissa niissäkin on nyt valinnanvaraa. Pohjoisen talven ankeutta voi paeta vaikkapa turkoosina hohtelevan palmurannan tunnelmaan. Hevoshullun seinälle saa muotovalioheppoja luonnollisessa koossa ja seinän suuruinen punaruusu luo ruusuisia hetkiä.

– Seinän peittävä kuva voi olla mieleinen kotona ja sopii joihinkin julkisiin tiloihin antamaan ilmettä. Senkin valinnassa kannattaa aina ottaa huomioon tilakokonaisuus ja valaistus.

Ulla Heinonen muistuttaa, että kodin ilmeen virkistäminen ei aina edellytä isoja remontteja tai hankintoja. Pirteyttä voi luoda myös pienillä yksityiskohdilla kuten verhoilla, sohvatyynyillä tai uudella kauniilla
valaisimella.

Tuula Heinänen

Päivän lehti

6.8.2020