Uutiset

Röhrin rölli ja leffatölli

Aina kun on tekeillä jotain isoa, pieniäkin kupruja epäillään, joskus syystäkin ,isoiksi. Hämeenlinnan Verkatehtaan elokuvateatteriin yrittäjiksi tulevilta, Kajaanissa samantyyppistä leffakeskusta pyörittäviltä Marko Röhriltä ja Ilkka Matilalta kerrottiin jääneen vuokria rästiin. Yrittäjien mukaan kyse oli pikemmin sovitusta maksujärjestelystä, joka meni alan normaalin suhdannevaihtelun piikkiin.

Varmaa on, että Verkatehtaan – ja jo nyt myös leffakompleksin – rakennuskustannusten noustessa, elokuvateatterikin joutuu kaupunkilaisten luupin alle.

Kajaanissa aluksi myös kaupunki tukee leffayrittäjiä rahallisesti. Tällaista sosiaalisen elokuvan versiota ei Verkatehtaalle tule.

Veronmaksajien riskiä ei pidä vähätellä, mutta ei se järin suureltakaan vaikuta. Teatteri rakennetaan lainarahalla, joka maksetaan pois yrittäjän vuokrista.

Röhrin Bio Rexiin pitää suhtautua kuten muihinkin elinkeinohankkeisiin, joissa kaupunki on rakennuttajana ollut mukana. Esimerkkejä riittää viime vuosiltakin, Huhtamäestä Rautaruukkiin.

Leffasalit ovat kongressikeskuksen välittömässä yhteydessä. Päivisin niillä on varmasti käyttöä kokoustiloinakin.

Jos niin huonosti kävisi, että yrittäjä pyllähtäisi eikä seuraajaakaan tulisi, tilat ovat joka tapauksessa kaupungin. Moderni, monikäyttöinen osa elävän kulttuurikeskittymän biomassaa.

Verkatehtaalla Röhr on luvannut mm. esittää elokuvia, ”jotka toimivat digitaalisena formaattina”. Koska myös leffa on kovaa bisnestä, ei se voi jäädä kummajaiseksi, reunailmiöksi.

Mainion digielokuvan tapahtuman, Clonen, kehittyminen ja yhteistyö Röhrinkin kanssa vaatii rahaa, myös yhteiskunnalta. Oleellinen on sama kysymys kuin yleensä Verkatehtaalla: riittääkö raha seinien lisäksi toimintaan, sisältöön?

Poliittiset vastuunkantajat joutuvat vielä monen kiperän paikan eteen, kunhan rakennusaikaisista kustannusongelmista ensin kunnialla selvitään.

Verkatehtaalla Bio Rex voi olla monen ”kohderyhmän” oiva palvelija. Ei vain skeittileffoja nuorille, vaan elämää ikäihmisillekin. Tästä seniorikaupunki-Hämeenlinnan mahdollisuudesta saatiin hauska näyttö viime vuoden Clonessa, kun Uppsala-talon palvelukeskuksen rainaa esitettiin.

Koska on Ikäihmisten yliopistokin, miten olisi Suomen ensimmäinen Ikäihmisten Bio? Vanhoja Suomi-Filmejä digitaalisen häikäiseviksi muunnettuina?

Tai – koska Hämeenlinna on profiloitunut hyvän lasten kulttuurin kehittäjänä – eiköhän napata Oulusta lastenelokuvajuhlat. Kelpo alku sille on, jos Röhrin ja saksalaisen yhtiön suuren yhteistuotannon hedelmän, Röllin sydän -piirroselokuvan maailmanensi-ilta nähdään vuoden 2007 lopulla Verkatehtaan Bio Rexissä, ei missään pikkuisessa töllissä.

Päivän lehti

6.8.2020