Uutiset

Rokin räimettä ilman valvovaa silmää

Ismo Alanko Säätiö aloittaa tänään keikkakiertueen uuden levynsä Minä ja pojat kunniaksi. Alanko rokkaa elokuussa ilmestyneellä kiekolla ja kertoo tarinoita tämän päivän maailmasta ja rakkaudesta.

Olet uudella levyllä siirtynyt jälleen rokimpaan suuntaan, miksi?

– Minulla on musiikillisesti monenlaisia intohimoja ja rock-yhtyeen kanssa soittaminen on ollut intohimo jo 14-vuotiaasta lähtien. Edellisen Hallavaara -pitkäsoiton klubi-keikoilla jo sovitimme biisejä rokimpaan suuntaan, sillä kutinaa rokin räimeeseen on ollut jo pitkään.

Onko aika rokille otollinen?

– En mieti sellaisia asioita vaan teen musiikkia omien mieltymysteni mukaan. Olen itseni suurin fani, ja toivon, että muut lähtee messiin.

Soitetaanko keikoilla uusia biisejä vai onko mukana kappeleita viime kesän Jukeboksi-keikoilta, jossa fanit saivat toivoa biisejä netissä?

– Viime kesää varten harjoiteltiin hittiputkea, ja sieltä kyllä otetaan otteita myös syksyn keikoille. Esitämme sekä uutta että vanhaa musiikkia. Keikalla voi tulla turvallisin mielin, mutta mukana on myös yllätyksiä.

Mitä mieltä olet siitä, että kansa haluaa kuulla joka keikalla vanhoja hittejä?

– Biisit ovat aina artistin valinta. Keikkamateriaalin kanssa täytyy tasapainoilla, jotta esittäisi kaikenlaista materiaalia. Mieluiten soittaisin tietenkin uutta, mutta jaksan syttyä myös vanhoista biiseistä. Täytyy myöntää, että kun olen kuuntelemassa keikkaa, niin haluan, että lempibiisini soitetaan. Esimerkiksi Bowie petti pari vuotta sitten pahasti.

Kauanko uutta levyä on tehty?

– Vuosi siihen meni.

Veljesi Ilkka Alanko väitti Hämeen Sanomien haastattelussa, että hän on toiminut kiertueillasi kännivahtina. Onko veli tällä kiertueella mukana kontrolloimassa ryyppäämistä?

– Mitä? Ilmeisesti se on ollut veljellistä huumoria. Ei hänen todellakaan tarvitse olla mukana.

Kuinka paljon keskustelette Ilkan kanssa musiikista?

– Veljeksiksi yllättävän paljon. Asumme lähekkäin ja näemme toisiamme usein.

Ilkan uusi levy ei ole saanut yhtä kannustavia arvioita, kuin sinun viime aikaiset tuotoksesi. Onko se häpeä?

– Illi nauraa matkalla pankkiin. Niiden levymyynti kompensoi tilannetta.

Päivän lehti

5.6.2020